Hopp over navigasjon

På sensommeren har jeg moret meg med å ta bilder av øyenstikkere i farta. Det er så visst en utfordring. Resultatene har ikke blitt så alt for gode enda, men jeg er likevel stolt over at jeg har fått til noe i hvert fall. Øvelse gjør mester, så jeg får krumme nakken og trene mer! 

Disse er tatt med macro-optikken og manuell fokusering. Burde selvsagt ha brukt større «skyts», men det får komme ved en senere anledning.

        

   

Reklamer

18 Comments

 1. Se her ja. Dette er ikke så lett, de står som regel rolig bare en kort stund. Veldig bra resultat du fikk. Driver lit med det selv og det er ikke lett. Du har grunn til å være stolt, du er flink.

 2. Selsius:
  Det er ikke enkelt nei, men du verden så morsomt! Frustrerende også selvsagt, for disse «helikoptrene» stopper som regel opp og fyker avgårde igjen før man får tid til å få dem riktig i fokus. To av disse er faktisk tatt mens øyenstikkeren var i full fart. Fokuserte sånn nogenlunde på et punkt, håpet den ville fly der og fikk faktisk fulgt den et par ganger også 😉

 3. Imponert. Det er lite øyenstikkere på min kant av landet, og har aldri kommet i nærheten av å ta bilde.

 4. Magnus:
  Du verden!
  Selv føler jeg vel ikke at disse bildene akkurat er imponerende, men like fullt er jeg litt stolt av dem. Synd du ikke har anledning til å prøve dette for det er utrolig morsomt, og slitsomt også. Man står liksom i helspenn hele tiden.. og tid blir for resten et ukjent begrep der man står. Den forsvinner nemlig fortere enn øyensikkerne kan fly!!
  Tusen takk Magnus 😀

 5. Visst er bildene imponerende, IJ! Du er fantastisk på insekter… også:)

  Håper du har like fint fotovær som meg i dag! Nå må jeg bla litt, kan være mer her inne som jeg ikke har fått med meg:)))

 6. Dette er ikke lett nei! Jeg elsker dragonflies, og disse var nydelige i både grønt og blått! De er vanskelige nok å få knallskarpe når de bevilger seg en ørliten pause og setter seg ned, og i flukt enda vanskeligere!
  Men som du sier; morsomt! og heldivis er jo verden digital så det ikke gjør noe om en må hive noen hundre bilder heller…. tenk på filmens dager 😆
  Tror vi må ut og øve litt vi og…..

 7. Synes disse var flotte jeg, og i flukt blir det jo enda bedre, og manuell fokus… imponerende synes nå jeg. Her er det dårlig med dragonflies, de få jeg ser, ser jeg når jeg ikke har kameraet i nærheten…

  Flott!

 8. De var i alle fall mye bedre en de få bildene jeg har fått til av øyenstikkeren.

 9. Smultron:
  God takk-skal-du-ha-klem kommer susende gjennom eteren! Vi har hatt et strålende vær i dag, men har ikke tatt et eneste bilde. Vært opptatt med alt mulig annet. Kanskje like bra, for jeg har dullioner av bilder som skal redigeres… bl a til to litt store NIB’er. Får bare ta tiden til hjelp 😉

 10. Framed and Shot:
  Dragonflies er blant mine favoritter også. Aller morsomts er det å fange dem i luften mens de henger sammen i forbindelse med paring. Akkurat det har jeg bare klart noen ganske få ganger, men da har de vært lite samarbeidsvillige med hensyn til bakgrunnen.
  Dybdeskarpheten blir litt liten når man skal fange disse i farten. Må jo bruke rask lukker, og da.. ja du vet.. sukk. Skulle gjerne ha fått «i pose og sekk» i slike situasjoner.
  Og ja… jeg takker høyere makter for den digitale verden, for ellers hadde dette vært en utrolig dyr hobby!!

 11. Ivar:
  Typisk, ikke sant! I går hadde jeg bare 18-200 med på tur. Hva var det jeg traff på da?!? Jo gråhegre som jeg bare har et par dårlige bilder av fra før. Den som hadde hatt 500mm med seg da.. *sukker dypt*. Men skitt, det ble mye annet i stedet.

  Man må nesten bruke manuell fokus når slike bilder skal tas. I hvert fall foretrekker jeg det. Det går så fort i svingene at auto/følge-fokusen ikke får tid til å feste seg før tateren er vekk igjen. Prøver derfor å være litt føre var og fokusere på steder jeg tror den vil komme. Har nemlig funnet ut at den enkelte ofte har sine «faste ruter og holdeplasser».

  Ha en fortsatt fin-fin kveld. Her skal det redigeres til den store gullmedaljen 🙂

 12. Morten:
  Vet du hva? Jeg er sikker på at dine er akkurat like bra!! Utfordringene står nesten i kø når man skal ta slike bilder. Derfor må man satse på litt flaks også 😉

 13. Dette var flott! Jeg har bare så vidt snubla innom denne typen fotografering, og syns det er veldig vanskelig. Syns du har fått noen blinkskudd her. Likte særlig godt det andre og fjerde bildet. Skarpheten på det ene og enkelheten i komposisjonen på det andre gjorde seg. Godt jobba!

 14. Ståle:
  Takk skal du ha!
  Må le litt også, for dette er virkelig en slitsom jobb. Har stått der så konsentrert at svetten begynner å piple og duggen legger seg på brillene. Er helt utkjørt etter en slik session (men så plages jeg også av dette utmattelsessyndromet da).
  Øyenstikkerne suser fremdeles rundt, så det kan godt hende jeg tar med 500mm en av dagene. Tror imidlertid det kan bli enda hakket vanskeligere når jeg må bruke stativet. Det skal imidlertid ikke forbli uprøvet!

 15. Dette var virkelig imponerende! Jeg sto for et par uker siden hver ettermiddag i to dager ved et tjern og prøvde på det samme. Det endte med at jeg fikk omtrent samme farge som det jeg prøvde å fotografere og gav opp 😛
  Mener det beste jeg fikk til, var en halv vinge og bittelitt av bakkroppen 😉

 16. Obskur:
  Det er så visst ikke lett, og i begynnelsen fikk jeg også en del av de bildene du beskriver. Var nok alt for ivrig og virret med kameraet både hit og dit. Etter hvert fant jeg ut at øyenstikkerne hadde hvert sitt «revir» og patruljerte det jevnlig… og de benyttet tilnærmet samme rute hele tiden. Oppgaven ble dermed litt enklere. Jeg kunne forhåndsfokusere (sånn nogenlunde) på et punkt der jeg antok den ville komme og bare finjustere i siste øyeblikk. Likevel blir det unektelig en del bomskudd, men ikke fullt så mange 😉
  Det jeg har misset mest på etter den oppdagelsen, er at fokuspunktet faller på feil sted. Vanskelig å få hele insektet i fokus med så rask lukker. På de fleste bildene ønsker jeg at hodet skal være mest mulig i fokus, men det kommer jo litt an på vinklingen også da.
  Nå vet jeg ikke om du fokuserte manuelt eller ikke. Jeg har i hvert fall fått veldig mye bedre resultater når jeg gjør det manuelt, og anbefaler deg at du prøver det samme.
  Lykke til ved neste korsvei 😛

 17. Takker for tips! Dette skal jeg prøve å legge merke til neste gang jeg tar turen 🙂
  Jeg brukte selvsagt manuell fokus, blir jo nesten håpløst uten 😉

 18. Obskur:
  Ingen ting å takke for.. skulle bare mangle 😀


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: