Hopp over navigasjon

Korsedderkoppen – Araneus diadematus – til hører familien hjulspinnere, og er en mester i å spinne hjulformete fangstnett på opptil 40 cm i diameter. Dere ser selvsagt bare litt av det store nettet her.

Disse edderkoppene er svært vanlige i hele landet og blir mellom 7 og 18 mm lange. Hunnen er betydelig større enn hannen, et forhold som er vanlig hos edderkopper. Korsedderkoppene varierer i farge fra individ til individ. Akkurat denne synes jeg har en flott og gyllen, nesten gulrød farge.

På grunn av størrelsen på denne edderkoppen – for den var virkelig stor – antar jeg det er en hunn. Nå vet ikke jeg om det bare er hunnen som spinner så flotte nett, men i bøkene mine er bare hunnen nevnt i forbindelse med nettet og denne formen for jakt. Det underbygger i så fall mine antagelser om at dette er en hunn.

Bare for å skremme dere litt… den store hunnen kan bite!

På bilde ser dere henne fortære en lett lunsj.

Reklamer

8 Comments

 1. Skjempeskummel! Flott bilde. Også så skarpt! Jeg lekte meg med å prøve å fange en tilsvarende tidligere i år, men det ble et amatørbilde i forhold til dette. Glitrende godt!
  Du skriver også interessant og godt, og gir bildene enda en dimensjon med det 🙂

 2. Flott makro, skarp med fint utsnitt. Resten av familien her vil nok ikke like den, men jeg gjør 🙂 Ellers enig med Ståle.

 3. Utrolig detaljrikt bilde! Du kan se spinnetråden komme ut av bakparten og vi liker godt at nettet er så tydelig.
  Dessuten er det alltid kjekt at det også føler litt «fagstoff» med bildene; fint å kunne lære noe samtidig.
  Og det er nesten godt at de ikke er større enn den flua (?) som den spiser på bildet ditt, det er i grunnen greit at macro ser det vi ikke ser til daglig (eller at vi ikke ser alle detaljer når vi ser en edderkopp… 😉 )

 4. Ståle:
  Tenk på meg som virkelig har hatt panikk for edderkopper.. at jeg våger å nærme meg denne!! Er veldig stolt av meg selv 😀
  Synes det å se disse eklingene i stort på en måte gjør dem mindre skumle og lettere å forholde seg til.
  Når jeg viser fram insekter, synes jeg det er greit å kunne fortelle litt om dem også. I og med at jeg ikke kan stort om dem i utgangspunktet lærer jeg en hel masse selv samtidig.
  Trodde nesten ikke jeg skulle få noen kommentarer på denne edderkoppen. De fleste syns jo svært lite om dem 😉 .. så tusen takk!

 5. Ivar:
  Glad du synes den er fin! Det var med en smule angst og beven jeg satt så nær den, men det gikk bra. Ikke bet den meg, og den gjorde ikke en gang forsøk på nærme seg. Hadde den så gjort… ja, da kan du vel tenke deg hva som hadde skjedd *ler*.

  Forstår så godt resten av familien din. Jeg hadde det nemlig på samme måte selv så sent som i våres. Først etter at macroen kom i hus klarte jeg etter hvert å få et tilnærmet normalt forhold til disse krypene. Grøsser imidlertid fremdeles med tanken på å få dem kravlende på meg!!

 6. Framed and Shot:
  Ja, takk og pris for at de ikke er større.. og ikke farlige! Et lite bitt skal man vel alltids tåle så lenge det ikke følger gift med. Vet for resten ikke hvordan de måler disse insektene – om det er selve kroppen eller om også bena er inkludert. Denne var nok rundt regnet et par cm lang i selve kroppen.
  Synes selv det er interessant å vite noe om det jeg fotograferer, og det jeg lærer må jeg jo bringe videre til dere.
  Hyggelig dere våget å se på tassen 😛

 7. Dine uttrykk er til de grader stimulerende for en som prøver å ta bedre bilder, ikke minst bli flinkere til å se gode motiv. Jeg tillater meg å linke til deg. Hvilket makro-objektiv bruker du?

 8. Bridgehill:
  Så utrolig hyggelig sagt av deg! Nå ble jeg virkelig stolt og glad! Link så mye du vil 😛
  Jeg finner også mye inspirasjon i mange av fotobloggene. Feilen er at jeg ofte glemmer å linke *sukk*. Foreløpig er jeg relativt ny her inne, så jeg vet ikke riktig hvordan jeg skal finne fram heller. Men det kommer sikkert etter hvert.
  I sommer anskaffet jeg et Sigma 180mm macro-objektiv og er kjempefornøyd!! Det funker helt topp med kameraet mitt som har myyyye ISO å gå på.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: