Hopp over navigasjon

Fjellrev - Nikon D3, Tamron 200-500mm, f20, 1/800, ISO 1250

(Før markøren over bildet for EXIF-info, og klikk for å se det i stort.)

For et par dager siden tok jeg toget fram og tilbake til Kristiansand for å besøke dyreparken der. Det jeg hadde mest lyst til å fotografere var løvene på snø, men den gang ei. Jeg valgte nemlig først å besøke de norske dyrene i den andre enden av parken. Da jeg omsider kom fram til løvenes innhegning var de tatt inn. Ja, ja, slik kan det gå. Løver på snø eller ikke.. jeg hadde uansett en flott dag i Kristiansand, og her er et av bildene jeg kom hjem med.

Det er en fjellrev, eller polarrev som mange velger å kalle den. Dette er et av det mest utrydningstruede pattedyret i Norge. Det finnes faktisk ikke mer enn ca 50 individer i vill tilstand her hjemme.

På dyreparkens hjemmeside står blant annet dette å lese om fjellreven:

«Den har en liten kompakt kropp, og beina og ørene er korte. Dette er en tilpasning for at reven skal kunne holde på kroppsvarmen. Det meste av varmen forsvinner nemmelig gjennom ørene og beina. Hele kroppen bortsett fra nesa er kledd i tykk pels.

Fjellreven er godt tilpasset hardt vær og lite mat. Den har en veldig tykk pels og evne til å lagre fett. Selv med 30 og 40 minusgrader går ikke fjellreven i dvale. I stedet trekker den sørover, under tregrensen eller nærmere kysten når det blir veldig kaldt. Fjellreven kan tåle temperaturer på -80ºC.

Fjellreven graver ganger i snøen om vinteren til å søke ly i. Disse benyttes av flere fjellrevfamilier. Hiet til fjellreven er graves ut i skråninger eller under steiner. Fjellreven danner livslange par. Ungene passes av begge foreldrene og hjelpetisper.

Fjellreven spiser alt den kan få tak i. Jakten foregår som regel alene. Den klarer å fange smågnagere selv, men er i tilegg avhengig av åtsler for å overleve vinteren. Fjellreven spiser for eksempel rester etter isbjørn eller jerv og selvdøde dyr.  Hvis det er mye mat hamstrer fjellreven. Hvis det er lite mat kan den spise ekskrementer fra moskus og rein for å overleve.

Fjellreven får flest unger de årene det er mye mat, det vil si hvert tredje-fjerde år når det er lemen år. Da kan den få opp til 23 unger i et kull. Hvis det er lite smågnagere får fjellreven færre unger. Dermed svinger antallet fjellrev i takt med smågnager antallet.

Det finnes to fargevarianter av fjellreven, hvit og blå. Om sommeren har fjellreven en kort gråbrun eller blågrå pels. Når vinteren nærmer seg skifter den til en tykk, hvit eller hvitgrå pels. Denne pelsen består av 70 % underull. Fargen gjør at fjellreven kamufleres i snøen.

Den er fremdeles ganske vanlig i deler av utbredelsesområdene, men i Norge er bestanden veldig liten. Eksperter regner med at det ikke er mer enn 50 voksne individer igjen i vill tilstand i Norge. I Sverige antas bestanden å være på omtrent samme nivå. I Finland finnes trolig bare 5-10 voksne dyr igjen. Hovedårsaken til den store nedgangen i antall fjellrev er konkurranse med rødreven, klimaendringer og endringer i smågnagersyklusene. I Norge er fjellreven fredet og bestanden overvåkes nøye i hele Skandinavia.   

Norsk institutt for naturforskning (NINA) organiserer et avlsprosjekt som innebærer avl av fjellrev i fangenskap og utsetting av valper i naturen. NINA mener det er foruroligende at fjellreven har forsvunnet helt fra store norske fjellområder bare de siste årene.»

Reklamer

14 Comments

 1. Veldig flott bilde! 🙂 Bruker du alltid manuelle innstillinger naar du fotograferer?

 2. Så fint bilde det var av den da :o) Gøy med informative poster som dette. Så ut til at været var på din side den dagen også.

 3. Nydelig bilde av reven i parken!

 4. Kjempefint bilde av et flott dyr! Fine farger 🙂

 5. Kjempeflott, med fint lys og farger

 6. Ithil:
  Jeg velger enten prioritert blender eller prioritert lukker når jeg tar bildene mine. Det tok imidlertid over et år fra jeg kjøpte et speilrefleks til jeg våget å gå bort fra Auto-innstillingen. Så tok det enda et halvt år før jeg våget å ta bildene i RAW-format. Syntes begge deler fortonet seg så «skummelt», men det var selvfølgelig bare tull! *ler av meg selv*

  Her hadde jeg akkurat fotografert i dyp skygge og rakk ikke å endre innstillingene. Ellers hadde jeg valgt en helt annen ISO-verdi.

  Så ser jeg flere «feil» i dette bildet, men det er noe med fargene og stemningen som tiltaler meg. Glad du også liker det!

 7. Rune:
  Dette var faktisk mitt aller første besøk i dyreparken. Dermed visste jeg ikke riktig hva jeg kunne forvente av fotoforhold. De var imidleritd slett ikke så vanskelige som jeg hadde forestilt meg.

  Været var strålende.. nesten som en varm og deilig vårdag. Problemet var at de nordiske dyrene jeg i første omgang konsentrerte meg om stort sett holdt til på «skyggesiden».

  Nå vet jeg i hvert fall hvordan forholdene er der nede slik at jeg kan legge opp neste besøk på en bedre måte.

  Siden fjellreven er så utsatt, følte jeg det riktig å gi en del informasjon om den.

  Det var en god del anleggsarbeider i parken nå. Det medførte en hel masse gåing og dermed også tap av tid. Tror derfor jeg utsetter neste tur til sommeren/høsten… for flere turer blir det. 😉

 8. Anne-Sophie:
  Tusen takk skal du ha 🙂

 9. Corvus:
  Siden dette var mitt første besøk i parken, føk jeg rundt omkring for å få oversikten. Dermed konsentrerte jeg meg ikke spesielt mye om hvert enkelt bilde. Dette måtte jeg ta litt ovenfra, og generelt er ikke det særlig heldig. Synes imidlertid de fine fargene veier opp for akkurat det.

 10. Ivar:
  Det er nok lyset og fargene som «gjør» dette bildet. De skaper en så god stemning. Glad du også liker det. 🙂

 11. Flott bilde:-)

 12. Jeg ser de har blitt noe større siden jeg var der for 2 år siden. Jeg synes å huske at det var et stykke ned der, så bra tatt bilde.

 13. Light:
  Tusen takk skal du ha Light 😀

 14. Morten:
  De var nok mindre da ja. Nå hadde de fått en fjellrev til som foreløpig ikke kunne gå fritt i innhegningen sammen med de andre to. Først må de bli «kjent» med hverandre.

  Bilder tatt i for skrå vinkel ovenifra og ned er ikke akkurat mye å trakte etter. Derfor var det flaks at denne reven stoppet opp et øyeblikk i skråningen. 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: