Hopp over navigasjon

Ringdue - f9, 1/1250, ISO 400

Nå som vi har så fint vær er jeg ute med kameraet mitt fra tidlig om formiddagen til kvelden kommer. Selvsagt har jeg det som plommen i egget, men problemet er at jeg nesten ikke rekker å redigere bilder. Derfor viser jeg dere denne gangen et par jeg tok i begynnelsen av måneden.

Før jeg etablerte foringsplassen min sent sist høst, hadde jeg ikke noe særlig forhold til andre fugler enn de som oppholder seg ved Østensjøvannet. Det har så visst endret seg, og jeg forsøker etter fattig evne å finne ut av hvilke fugler jeg ser og hører ute i naturen. På foringsplassen er det ingen sak å fotografere dem, men du verden så vanskelig det kan være andre steder!

Disse ringduene var imidlertid samarbeidsvillige i noen ganske få sekunder. I resten av Europa ses de ofte i parker i større byer, men her hos oss er ringduene stort sett en sky skogsfugl. Man kan treffe på dem i hele landet, men utbredelsen er størst i Sør-Norge. Den nord-norske bestanden er faktisk verdens nordligste. Mange av fuglene overvintrer, mens de øvrige er her i perioden mars-november.

Ringdua er større en skogdua og har brede hvite tverrbånd på oversiden av vingene. Voksne fugler har en hvit halsflekk («ring») og gule øyne. Ungfuglene mangler halsflekk og har mørke øyne. Så vet vi det!

Jeg synes for øvrig de har noen merkelige øyne. Det ser jo nesten ut som om de har doble pupiller!?!

Ringdue - f9, 1/1250, ISO 400

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

Reklamer

14 Comments

 1. Redigeringsproblemer og redigeringsproblemer, fru Blom! Lattermild. 😉 Døgnet har ikke mange nok timer, tenker jeg vi sier.

  Merkelige øyne på dem, ja. Nesten litt ekle. Men vakre fugler og det viser du virkelig med disse bildene!

  • *Blunker lurt til deg*
   Først kalte jeg innlegget “Ringduer”, men det hørtes så kjedelig ut. Du har for resten helt rett, det er antall timer i døgnet som er problemet.

   Da jeg så øynene til ringdua gjennom søkeren trodde jeg til å begynne med at det var noe feil med fuglene jeg tittet på.. men så var de slik alle sammen!

 2. Pene foto! Artig at du skriver at du «har det som plommen i egget» , – når du fotograferer fugler 🙂

  • Takk skal du ha Svein! Tenkte ikke på det der med plommen i egget og fuglene, men det falt seg jo riktig så passende. 😉

 3. Utrolig klare bilder. Flott 😀

  • Er litt stolt av disse, for de er tatt med håndholdt 500mm. Ikke så veldig ofte jeg klarer å holde kameraet stille nok da!

   Disse traff jeg på omtrent midt i Lambertseterkrysset, så selv uten bilen har jeg da fått med meg noen arter. 🙂

   Gi meg gjerne et vink dersom du får lyst til å ta den Drammensturen!

 4. Flotte bilder, spesielt det nederste 🙂 Duen i det øverste har skyggen fra greina på hodet, så det ble litt ødeleggende for meg, men bare litt 😉

  • Der treffer du spikeren på hodet Ithil!! Det er så vanskelig å unngå skygger og småkvister når man fotograferer fuglene på andre steder enn foringsplassen.

   Som oftest knipser jeg uansett.. om ikke annet for å finne ut av hvilke fugler jeg har sett. Lærer nemlig litt av det. 🙂

 5. Likte det nederste veldig godt, og øynene er litt stikkende ja…

  • Jeg har det ganske artig nå om dagen som jeg forsøker å lære litt om alle småfuglene vi har rundt oss, men det er flaut at jeg ikke kjenner flere av dem enn det jeg gjør. Selv disse ringduene måtte jeg slå opp i boken min!

   Tror jeg bør ta meg en tur ned til stasjonen Norsk Ornitologisk Forening har på Fornebu. Håper noen der kan gi meg et lynkurs. 😉

 6. Flotte bilder av dua, en blir nesten litt sulten her jeg sitter. 🙂

  • Så du setter pris på en god duestek. 😉
   Etter hvert som jeg «blir kjent med» alle disse fuglene får jeg mindre og mindre lyst til å spise dem. Tror derfor jeg blir nødt til å holder meg til høner og kyllinger. *ler*

 7. Flotte bilder av ringduene du har lagt inn her! 🙂
  Nå har endelig jeg også vært ved Østensjøvannet! Det var så vakkert! Jeg måtte bare, da jeg har kjøpt meg speilrefleks!! 🙂 Så det ble noen bilder ja.. Men jeg har ikke kommet så langt å legge noen av dem inn på bloggen ennå..
  Jeg la merke til en stakkarslig and, en hvitkinnand, i sørenden av vannet. Den ser ut til å ha fått høyre vinge brukket, eller revet av. Tviler på at den kan fly, stakkars liten… :/ Fikk ondt i magen da jeg så den.. Har du sett den? Ha en flott dag! 🙂

  • Gratulerer med speilrefleksen!! Jeg er helt sikker på at du kommer til å få massevis av gode stunder sammen med det!!

   Jo da, jeg her sett den stakkars hvitkinngåsa. Vingen har vært skadet ganske lenge, men himmel og hav.. jeg håper da virkelig ikke at den har blitt helt revet av!! Var innom en liten svipptur i ettermiddag. Gåsa var der, men i og med at den satt i mørket under brua registrerte jeg bare at den fremdeles holdt seg sammen med de andre to. Skal så visst se nærmere på den med det aller første.
   Synd at ikke «Fuglehjelpen» har tatt den inn for lengst!!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: