Hopp over navigasjon

Rødstrupe - f6.3, 1/1000, ISO 200

Dagen før duene inntok foringsplassen min fikk jeg knipset noen ganske få bilder av rødstrupen som hekker like i nærheten. Med den flotte sangen ville jeg trodd den hørte inn under kategorien sangere, men den gang ei. Dette er faktisk en av trostefuglene. Som dere ser har den i tillegg til den nydelige fargekombinasjonen ganske lange ben og store sortbrune øyne. Hos oss er rødstrupen hovedsakelig en trekkfugl, men enkelte overvintrer i mildere områder langs kysten fra Østlandet til Trøndelag.

Sist høst kjøpte jeg en fuglebok på loppemarked – Norges Fugleliv fra Det Beste A/S.  Den er kanskje ikke så omfattende og har kun tegninger av fuglene, men den forteller så trivelig om de små fjærballene. Om rødstrupen forteller den blant annet dette:

Rødstrupe - f6.3, 1/1000, ISO 200

«For hageeiere i villastrøkene i byenes utkanter er rødstrupens sang intimt knyttet sammen med lukten av bråtebrann i milde aprikvelder. For andre er den «tiurklokka» på storfuglleiken om våren. Rødstrupen kan synge hele dagen, men sangen gjør mest av seg i skumringen om kvelden og tidlig om morgenen. Jegeren som lå på spilljakt i gammel tid, trodde kanskje at rødstrupen var vekkerklokke for tiuren. Hvilken av vårens sangfugler som er tidligst ute om morgenen, kan nok diskuteres, men rødstrupen er gjerne en av de første.» …

Rødstrupe - f6.3, 1/1000, ISO 200

… «Rødstrupens sang er en vakker og litt vemodig blanding av kvitring og glidende, liksom ettertenksomme fløytetoner. Noen av tonene ligger i høyeste laget for det menneskelige øret. Når fuglen synger, sitter den gjerne skjult i krattet, men den kan også sitte i en tretopp. Under sangen flytter den seg stadig fra sted til sted, og det er tydelig at rødstrupen markerer sitt territorium med sangen. »

Rødstrupe - f6.3, 1/1000, ISO 200

Ellers kan jeg fortelle at rødstrupen er en av få arter der både hannen og hunnen synger om høsten og at undersøkelser har vist at disse fuglene er territorielle selv under trekket.

Ithil minnet meg på historien om hvordan rødstrupen fikk det fine røde brystet sitt, og her kan dere selv lese et sammendrag av historien. Tusen takk for linken Ithil!

http://www.barnebok.no/middle.asp?page_id=1001&puel_id=2719

Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

Reklamer

22 Comments

 1. Å, så nydelig liten rødstrupe 🙂
  Flotte,flotte bilder !
  Ikke lette å fotografere disse små krabatene som er i bevegelse nesten hele tiden. Her på bruket sitter rødstrupen og jubler i toppen av furua når solen går ned, nesten hver kveld 🙂
  jeg fryder meg over fuglesangen og fuglelivet om dagen !

  Takker for omtale og link i ditt siste innlegg fra Østensjøvannet 🙂
  Ser at du har klekkedato på tjelden i Bergen den 25. mai. For sikkerhets skyld gjør jeg oppmerksom på at ornitologene mener at det blir ca. 22. mai, så nå gjelder det å følge godt med 🙂

  Vet ikke om du er klar over det, men du kan se tjelden helt «live» på NRK:

  http://www.nrk.no/magasin/natur/

  Gode klemmer sendes herfra 🙂

  • Jeg vet ikke riktig hvordan de beregner rugetiden. Derfor talte jeg 27 dager fra siste egget ble lagt. Så imidlertid en kommentar under web-kameraet hvor det sto at de beregnet klekkingen til 21-24 mai. Mener å huske at jeg oppdaterte innlegget med det, men jeg skal sjekke for sikkerhets skyld. 😉 Visste ikke om «live-sendingen» heller. Skal sjekke den ut om litt!
   Rødstrupen er så trivelig, og de svinser ivrige i nærområdet rundt foringsplassen min. Jeg har testet ut måter å holde duene borte fra matfatet, men det nytter rett og slett ikke. Må nok bare flytte den like godt først som sist.

   Kos dere masse videre i uken og helgen MadJoy.. og god klem fra meg 😀

   PS.. Har du etablert blogg her inne?

 2. Det här är en verkligt söt och trevlig liten fågel. Numera stannar den kvar över vintern här hos oss.
  Idag har jag hört göken och sett en mängd andra fåglar bl.a. hämpling.

  • Jeg har ikke sett den her om vinteren, men jeg vet at enkelte overvintrer nede ved fjorden.
   Så heldig du var som fikk sett hämplingen! Jeg kjente ikke det svenske navnet på fuglen, men etter å ha googlet fant jeg ut at det er den fuglen vi kaller Tornirisk. Nydelig er den, og jeg håper du kom på skuddhold.
   Selv har jeg for en gangs skyld vært en tur nede i Oslo sentrum i dag. Dermed blir det ikke mange fugler å observere.. bortsett fra «gatens løse» da. 😉
   Testet ut en for meg ny form for motiver. Det var veldig artig, men det gjenstår å se om resultatet ble særlig brukbart.

 3. Vakre bilder av fuglen, og kan tenke meg at det er vakker sang i fra den også.. Nettopp kommet hjem i fra skogstur uten kamera, det regnet nemlig. Men godt med en tur i frisk luft!
  Ha en fin dag!!

  • Håper du får høre og se denne trivelige lille tassen du også Lavina. Leser i fugleboken min at den er vanlig over det meste av landet, men fåtallig i Nord-Norge. Dermed burde det være et lite håp. 🙂
   Blir liksom ikke det samme å ta bilder i regnvær, så jeg forstår godt at du lot kameraet bli hjemme. Her var vi så heldige at solen skinte i noen timer midt på dagen, og da benyttet jeg anldningen til å ta noen bilder nede i byen. Er veldig spent på resultatet!

   Jeg blir imidlertid relativt sliten av slike byturer, så jeg krysser fingrene for at jeg mot formodning slipper å være «moms taxi» i natt! Ellers har dagen vært helt toppers… og kos deg videre i kvelden Lavina 🙂

 4. Pen liten krabat det der. Tror ikke jeg har sett en slik.

  • I en av bøkene mine står det at rødstrupen er temmelig sky her i Norge. Kanskje det er grunnen til at du ikke har truffet på den.
   Og visst er den pen Svein.

 5. Du er kjempe flink!
  Utrolig vakre bilder 🙂

  Sv; tusen takk!

  • Tusen takk skal du ha Donya!
   Ser at bloggpausen ikke ble iverksatt umiddelbart. 😉

 6. Utrolig flotte bilder av rødstrupen!!

  • Jeg skulle så gjerne ha fått tatt flere bilder av den, og på litt nærmere hold. Slik det nå er på foringsplassen min kan jeg nok imidlertid skyte en hvit pil etter det. Får heller krysse fingerene for at det også dukker opp noen der jeg etablerer en ny foringsplass. Glad du liker bildene… og så tok jeg meg den frihet å ordne opp med «trykkleifen». 😉

 7. Denne krabaten hadde ikke jeg sett før heller… flotte skarpe bilder.

  • Jeg må innrømme at jeg heller ikke har sett den så ofte tidligere, men det kommer nok mest av at jeg ikke har sett særlig mye på småfugler i det hele tatt. Dermed er det ganske mange av pippene som blir «nye» for meg.

 8. De er så flotte, har staidg et par stykker på besøk i hagen her. Nydelige bilder av Rødstrupen og lærerik tekst.

  • Jeg skulle så gjerne hatt noen skikkelige nærbilder av rødstrupen. Visst duger disse også, men de er tatt på ganske langt hold. Kanskje jeg skulle legge meg på lur i hagen din, for på foringsplassen min er det fremdeles helt håpløse forhold.

   Boken fra Det Beste forteller om fuglene på en litt annen måte enn de andre oppslagsverkene jeg har. Derfor setter jeg ekstra stor pris på den. 🙂

 9. Flotte bilder, som vanlig 🙂 Rødstrupen er en fin, liten fugl! Selma Lagerlöf skrev en historie om hvordan rødstrupen fikk det røde brystet sitt, har du kanskje lest den?

  • Jeg mener å ha hørt historien om hvordan rødstrupen fikk det røde brystet sitt, men det er så lenge siden at jeg på ingen måte husker den. Skal jammen google den historien, for jeg mener å huske at den var veldig søt!
   Tusen takk for at du minnet meg på den Ithil. 🙂

 10. Tack för tipset om att ungarna börjar bli redo. Nu blir det spännande!!

  • Ikke sant!!
   Nå har de lagt ut webcam på et havørnrede også. Du finner link på tjeld-siden. 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: