Hopp over navigasjon

Refleksjoner - f8, 1/320, ISO 200

Mitt bidrag denne uken står for LIVET i LAG på LAG, og det er øyeblikk fra livet rundt sentralbanestasjonen i Oslo jeg viser dere.  Bildene er ikke manipulert, men er tatt inn i store vinduer eller glassflater. Dermed kan man se både det som foregår på utsiden og innsiden. Jo flere flater man fotograferer gjennom, dess flere lag og større dybde får man.

Jeg ble veldig inspirert for en tid tilbake da jeg så noen slike bilder tatt på ulike steder i verden og fikk lyst til å forsøke selv. Det fortonet seg jo så enkelt, men jeg erfarte ganske raskt at det slett ikke var tilfellet… i hvert fall ikke for meg som er vant med å fotografere i naturen. Kanskje det blir litt lettere hvis jeg forsøker å se på byen som en form for urban natur.

Dette er altså de aller første forsøkene, men det kommer garantert til å bli fler. Bildene tok jeg i går på Kristi Himmelfartsdag, og da var det ikke særlig travelt nede i sentrum. Neste gang skal jeg derfor prøve å fange hverdagen og alle de kontrastene den skaper i  bybildet.

Stikk gjerne innom temabloggen til Petunia for å se flere innlegg i denne serien.

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i litt større format.)

Refleksjoner - f8, 1/400, ISO 200

 

Refleksjoner - f10, 1/160, ISO 200

 

Refleksjoner - f8, 1/160, ISO 200

 

Refleksjoner - f8, 1/160, ISO 200

 

Refleksjoner - f8, 1/160, ISO 200

 

Refleksjoner - f8, 1/60, ISO 200

 

Refleksjoner - f8, 1/100, ISO 200

 

Refleksjoner - f8, 1/100, ISO 200

 

Refleksjoner - f9, 1/160, ISO 200

 

Refleksjoner - f8, 1/160, ISO 200

 

Refleksjoner - f10, 1/160, ISO 200

 

Refleksjoner - f13, 1/160, ISO 200

 

abc-i-ord-og-bilder

Reklamer

84 Comments

 1. Spennende bilder dette her

  • Jeg håper å få til noen som er enda mer spennende fra hverdagen i byen. Da trer kontrastene i dagliglivet så mye bedre fram. Gleder meg til å gjøre nye forsøk!

 2. Vilken spännande teknik, men jag antar att det blir en hel del «missar» också. Snyggt

  • Jeg oppdaget raskt at dette ikke var så enkelt som jeg hadde trodd. Dermed ble det også en rekke bomskudd. Dessuten føler jeg at flere av bildene ikke forteller en god nok historie. Det er slike ting jeg håper å få til etter hvert.
   Men du verden så artig det var å jakte på motivene!

 3. Fadderullan! Det der var stilig! Det fjerde bildet med den reklameplakaten med «I’m not missing a moment» og så de som «løper» etter trikken – der passet jo lagene veldig godt sammen. Ellers var jo noen av bildene rene kunstverk – særlig de to siste. Liker den transparente effekten.
  Du har godt syn 🙂

  • Første gang jeg så slike bilder tenkte jeg at «Nei, fy.. dette er da ikke noe for meg!» Etter hvert som jeg så på dem og hele tiden oppdaget nye ting ble jeg virkelig fascinert.
   Tror jeg må trene en god del mer for å få til det uttrykket og budskapet jeg ønsker å vise i bildene. Får bare legge meg i trening. 🙂

 4. Så spennede bilder du har tatt:) OG livet i lag på lag er et flott bidrag.SKjøner godt at du har lyst til å prøve denne type fotografering igjen:) Ha en flott helg:)

  • Tusen takk Eva.
   Med tanke på min egen reaksjon første gangen jeg så slike bilder, var jeg veldig spent på hvordan dere ville motta mine. Veldig glad du synes de er spennende, og jeg kommer garantert til å trene mer.
   Ha en riktig god helg du også Eva 🙂

 5. Dette må du fortsette med – kjempekult!

  • Det kommer jeg til å gjøre Randi, men da skal jeg jakte på refleksjoner som har mer «action» i seg. Må nok finne noen mer egnede steder enn området utenfor Sentralbanestasjonen også. 😉

 6. En meget flott serie. Her har du vrkelig vært kreativ. 🙂
  En annen ting som jeg har glemt. Joda det står i bøtter og spann fortsatt med gamle biler i Båstnäs så det er bare å ta turen å knipse gamle mosegrodde klenodium`er 🙂

  • Kjempeglad du liker denne serien.
   Disse aller første bildene tok jeg mest for å trene og finne ut av teknikken, og det står helt klart for meg at jeg må trene mye mer. Som en sped begynnelse er jeg i hvert fall godt fornøyd med fire/fem av disse.

   Alle tiders med bilene! Da blir det garantert en tur over grensen om ikke så alt for lenge. 😀

 7. Så gøyale bilder! Skjønner godt at du lar deg fascinere av teknikken 🙂 Heldig du som bor i en by der det går an å eksperimentere med slikt :))

  • Ja, jeg er nok heldig som bor så nær byen at jeg i løpet av noen minutter kan være nede i sentrum. På den annen side setter jeg veldig, veldig stor pris på at jeg bor såpass landlig til som det jeg gjør.

   Jeg kommer garantert til å jakte på flere refleksjoner, for dette var veldig artig.

   Enn så lenge får trene på de refleksjonene du ser i vinduene og glassflatene der du bor. Så kan du trå til når du besøker steder med litt mer liv og røre. 😉

 8. Tøft og skikkelig kreativt!

  • .. og veldig artig!! Tusen takk skal du ha! 😀

 9. Kjempekult!!! Man ser «verden» på en helt ny måte. Fikk lyst til å ta kamera med meg og gå ut og prøve meg på dette med en gang!!!!

  • Man ser faktisk verden på en annen måte Petunia, og dette er en virkelig spennende form for fotografering! Synes absolutt du burde ta med deg kameraet ut og jakte på refleksjonene i Bergen!
   Akkurat nå klekkes for resten eggene til tjelden som har slått seg ned på taket til UiB. Du kan se dem her: http://tjeld.uib.no

 10. Väldigt läckra bilder. Så mycket det fanns att upptäcka!! Tycker dock att jag borde hittat dej någonstans men det har jag inte gjort. Stämmer det att du lyckats undgå att komma med själv?

  • Jo da, jeg kom med på mange bilder og det var litt av problemet. Alle de slettet jeg imidlertid, så på disse finner du meg nok ikke. Skjønt kanskje jeg skjuler meg et sted på noen av disse også… uten at jeg har lagt merke til det. 😉

   Selv på en Kristi Himmelfartsdag var det mange motiver, men de var ikke så spennende som det jeg hadde håpet på. Til å være første gangen får jeg si meg fornøyd likevel!

 11. Skikkelig spennende og kreative bilder. Flotte komposisjoner i bildene også.

  • Tusen takk skal du ha!
   Jeg har vært veldig spent på mottagelsen av disse bildene og er både overrasket og glad! Selv var jeg jo så negativ som jeg kunne få blitt første gang jeg så slike. 😉
   Jeg fant fort ut at det var mye å ta hensyn til ved slik fotografering.. både riktig blender/lukker (som kan være litt vrient), unngå å få med seg selv og i tillegg forsøke å få til en nogenlunde komposisjon i alle lagene. Egentlig er det mye som bør klaffe rent teknisk. Det viktigste er vel imidlertid det bildene skal fortelle, for i mine øyne burde hvert enkelt kunne stå på egne ben og vise en eller flere situasjoner/kontraster. Føler selv at det skorter en del på akkurat det i disse motivene, men håper å få det bedre til en hverdag. 😉

 12. Kjempeartig teknikk og utrolig spennende bilder! Jeg likte også det med reklameplakaten som sier I’m not missing a moment, men min absolutte favoritt var vinduet med blondegardinene, der får jeg følelsen av en stille oase i en travel by.
  Gleder meg til å se fler av disse!

  • Jeg så veldig mange fine speilinger rundt om i de mange vinduene, men kun speilinger kan bli litt kjedelig. Etter hvert klarte jeg samtidig å se det bakenforliggende og det som kunne gi stemning. Som du skjønner så falt jeg for stemningen i «blondegardinbildet» jeg også.
   Siden byturer kan være en slitsom affære for oss med ME får jeg lade batteriene max og ta meg en tur ned til sentrum igjen på en fin hverdag… og selvsagt vil jeg også da vise dere litt av det jeg ser.

 13. Utrolig stilig og kreativt. Nå gav du meg masse ny inspirasjon!!! Tusen takk 🙂

  Ha en riktig god helg!!

  • Så flott at bildene inspirerer!! Ingen ting er bedre enn det Charlotte. Håper du finner mye spennende.. men vær forberedt på at mange folk stusser på og legger seg opp i det du driver med. 😉

 14. Dette hadde jeg sansen for, og jeg synes jeg dro kjensel på noe som jeg skal gjøre i morgen. På kino å se Engler og demoner..
  Synes du var heldig med bildene, og skjønner godt at du liker denne fortellende måten.. Du får prøve operabygget også.. Kan gå her i spenning å vente på neste resultat.. Koser meg skjønner du. Sitter her å slapper av etter en lengre rask spasertur og må ned noen kilo etter røykekutten..
  Ha en fin kveld, klem..

  • Den filmen kan du se i morgen vet du. Har hørt at den skal være fin, så kos deg! 🙂

   Du har så rett Lavina! Denne fortellende måten er midt i blinken for meg. Operaen forsøkte jeg å finne fine refleksjoner av, men den ble skjemmet av for mange andre og skjemmende inntrykk. Skal gjøre nye og tapre forsøk senere. Ellers kan jeg selvsagt fange refleksjoner i selve operaen.

   Det er ikke bare du som må ned noen kilo. Jeg også.. og det til tross for at jeg IKKE har sluttet å røyke! *sukk*

   Vi får stå på begge to.. og lykke til! 😀

 15. Så artig da, dette må jeg virkelig ta å prøve! Har vel egentlig fått noen slike bilder uheldigvis, men de har jeg kastet fordi jeg fikk såg noe interesant i de, men heretter skal jeg prøve å gjøre det bevisst!! Flott innlegg!

  Ha en strålende helg!

  • Visst er dette artig! Tror nok man bør være ganske bevisst på å velge motiver når man tar slike bilder. Ellers kan nok resultatet bli ganske kaotisk, men egentlig er det bare å prøve seg fram. Lykke til, og ha en strålende helg du også!
   Håper værgudene smiler til oss begge 🙂

 16. Har ikke ord, fantastisk spennende forsøk.Fortsett å øv!

  • Jeg skal så absolutt øve mer, for dette var artig!
   Tusen takk 🙂

 17. Her var det mange interessante bilder! Morsomt å se at du ikke bare er flink til å fotografere fugler, men også til å finne spennende motiver i byen 🙂

  • På grunn av ME’en min er jeg veldig sjelden nede i byen. Blir nemlig så utrolig sliten og svimmel av alle inntrykkene. Av og til manner jeg meg imidlertid opp og lar det stå til. Synes nemlig det er virkelig morsomt å fotografere der nede.

   Ellers velger jeg som oftest rolige fotosteder ute i naturen hvor jeg har det veldig bra. Dermed blir det nødvendigvis også mange bilder av fugler og insekter. 😉

   Kommer helt sikkert til å ta flere av denne type bilder. Så får jeg heller ta de påfølgende dårlige dagene som de kommer.

 18. så morsomt å ta bilder sånn,gir deg virkelig kredit for å komme på å gjøre det ;o) Dette må jeg prøve en gang ;o)
  Ha en flott helg,og takk for en morsom ide’!!

  • Det er flott å kunne inspirere hverandre på denne måten. Jeg har jo selv blitt inspirert til å ta slike bilder. Håper du finner noe riktig spennende Jeanette. 🙂

 19. Så flott og så spessielt! Veldig artig effekt ble det her. Supert L-bidrag! Tusen takk for kommentar! Hilsen Margit.

  • Kjempeglad disse bildene falt i smak Margit! Håper jeg klarer å fange noen mer fortellende og spennende motiver neste gang jeg tar slike. 🙂

 20. Det var en utrolig kul effekt å ta bilder slik. Dette fikk jeg lyst til å prøve!

  Kule bilder!

  Ha en riktig god helg!

  • Ja dette bør du prøve du også Hege. Skikkelig artig å jakte på slike motiver… og ha en riktig, riktig god helg du også! 🙂

 21. Virkelig kreativt innlegg! Stilige bilder!

  • Tusen takk skal du ha Turid! 😀

 22. Nydelige bilder les: kuule

  P.S.Oppskrift på vin kommer hvis du klikker på ordet Hvitvin…..;-)))

  • Tusen takk skal du ha.. og tusen takk for at du legger ut oppskriften også!! Stikker innom litt senere. Skal bli morsomt å prøve å lage løvetannvin. 😀

 23. Utrulig stilige bilder då.
  Fotografering er en fantastisk hobby og du er kjempeflink å bruke kameraet 🙂
  Ønsker deg ei god helg 🙂

  • Fotograferingen har blitt en nesten altoppslukende hobby for meg, og du verden som jeg trives med den! Da er det selvsagt også veldig hyggelig å få en slik flott tilbakemelding som du gir meg her.
   Tusen takk skal du ha, og kos deg videre i helgen du også Mariann! 😀

 24. Det her var en ny og spennende teknikk for meg..og så pirrende…både for den som tar bildene og den som ser de..her var det virkelig mye å se..i ordets forstand. Takk for herlige bilder og innlegg 😀

  • I noen av disse bildene er det veldig mange ulike detaljer. På sikt håper jeg å fange kombinasjoner av detaljer og situasjoner som sammen kan fortelle en historie.
   Etter hvert som jeg tok disse bildene fikk jeg mange ideer om hvordan jeg ønsket at de skulle være og hva de skulle fortelle. I løpet av sommeren håper jeg å få til i hvert fall noe av det.
   Så er jeg veldig, veldig takknemlig for denne flotte tilbakemeldingen. Den gir virkelig pågangsmot! Tusen takk!! 😀

 25. Kjempestilige bilder, her har kreativiteten og fotoøyet vært i sving 🙂 Imponerende bilder du viser oss her! God helg! 🙂

  • Jeg forsøkte i hvert fall så godt jeg kunne Rune, men jeg savnet de riktige motivene. Morsomt var det uansett, og jeg er oppriktig glad for at du liker bildene!
   Dette skal jeg gjøre mer av.
   Kos deg videre i helgen du også.. og måtte vi få det fine fotoværet tilbake. 😀

 26. Åh så stilig! Jeg likte utrolig godt det med filmplakaten og det nederste, men de er flotte alle sammen. Dette må jeg prøve en gang, takk for inspirerende og flott innlegg. Ha en fin helg!

  • Kjempehyggelig sagt av deg! Ingen ting er bedre enn at vi kan inspirere hverandre, og jeg setter stor pris på at du liker disse aller første bildene mine av denne kategorien.
   Ønsker deg også en riktig finfin helg!

 27. Dette var bra 🙂 Lykke til med vidre forsøk 🙂

  • Tusen takk skal du ha Miriam. Jeg trenger massevis av lykkeønskninger for å få bildene slik jeg ønsker de skal være. 🙂

 28. I’m impressed.
  Dette er virkelig topp foto og montasje.
  Virkelig imponert og takknemlig for at du har tatt deg tid til å presentere slikt du her har vist.

  Her er min løsning:
  http://toraa.blogspot.com/2009/05/abc-l.html

  • *Smiler glad til deg fra øre til øre!*
   Selve fotograferingen og redigeringen har ikke vært særlig slitsom for meg Tor, men byturen tar på og setter meg ut en stund. Slik er det bare når man har ME. 😉

   Kanskje jeg feiltolker hva du mener med montasje. For ordens skyld må jeg derfor understreke at bildene ikke er manipulert på noen som helst måte. Det jeg knipset er hva du ser… refleksjoner i store glassflater.

   Ha en flott helg Tor. 🙂

 29. Speilbildene dine har jeg stor sans for!

  • Så hyggelig Rune! 🙂

 30. Ærbødigst jeg bukker,
  og dybt jeg sukker:
  «I sandhed mesterlige billeder,
  berigende, inspirerende tak for det!»

  • Og tusen takk til deg Rimkoger, for et flott lite dikt.. det første noen har gitt meg. 😀

 31. Megaflotte bilder.
  Det siste er wooow

  • Jeg er så glad for at dere liker disse bildene, for selv var jeg veldig negativ første gang jeg så noe tilsvarende. Det måtte liksom få modnes før jeg så alle mulighetene.
   Har vært nede i byen og trent litt mer i dag. 😉

 32. jøsses meg så utrolig stilig! Og for en idè. Det har jo vært foran meg hele tiden, men har aldri tenkt på det sånn. Kjempeflott!

  • Tidligere har jeg bare sett enkelte flotte speilinger i glassrutene, men aldri sett alle de spennende bakenforliggende lagene og kontrastene i dem. Heretter kommer jeg nok til å være mer enn bare litt oppmerksom på disse motivene. Tusen takk skal du ha! 🙂

 33. Du og du for noen helt fantastiske bilder. Dette må jeg bare prøve. Skjønner at det ikke er helt enkelt ja : )

  • Jeg synes absolutt du burde prøve du også, for dette var artig. Tok turen ned til byen igjen idag. Håpet jeg hadde klart å fange noen fine motiver, men selvsagt hadde jeg fått med forstyrrende elementer som ødela. Pytt, pytt.. så er det bare å gjøre nye og tapre forsøk ved en senere anledning. 😉

 34. Flotte refleksjonsbilder… det gjør mye spennende med bilder det

  • Visst kan det bli riktig så spennende Ivar, og jeg oppdager stadig noe nytt i flere av bildene.
   Den dagen jeg tok disse bildene var det relativt stille i bygatene. Idag var det alt for urolig der jeg gikk. Det er kanskje mer hensiktsmessig å velge en formiddag midt i uken. Uansett om bildene ikke ble så veldig mye å skryte av i dag, så jeg i hvert fall mye artig. 😉

 35. Så stilige bilder.. Vanvittig bra løsning..

  • Tusen takk skal du ha Hilde! 🙂

 36. Utruleg flotte bilder og spennande teknikk!!
  Dette hadde vore moro å prøvd seg på:0)
  Kjempebra bidrag…

  • Sett igang du også Line. Jeg er sikker på at du kommer til å synes det er morsomt du også… og tusen takk skal du ha! 🙂

 37. For noen alldeles lekre bilder! Jeg er mektig imponert, og jeg har virkelig sansen for slike bilder.
  Bilde 1-3-6-10 og det siste. WOW.
  Absolutt alle de kunne jeg hatt på veggen i stort format!

  Du er utrolig dyktig, og dersom dette bare er de første forsøkene, så gleder jeg meg til å se hva du kommer med senere:-)

  • For meg er dette spennende motiver på så mange måter. Ikke bare er det morsomt å få til refleksjoner som passer sammen og som er fine i seg selv, men målet er å få fram kontrastene og «problemstillinger» i hverdagslivet. Det sist er kanskje det vanskeligste. Ellers er de egentlig også en god dokumentasjon på den tiden vi lever i.

   Jeg kommer sannsynligvis til å jobbe ganske mye med denne formen for fotografering i lange tider framover.. innimellom alle de andre «slagene». Hvordan resultatet blir får bare tiden vise. 😉

   Så er du alt for snill Ilmy! Stor og god og takknemlig klem!! 😀

 38. Utrolig fasinerende bilder du deler med oss 🙂

  • Tusen takk skal du ha Monica.
   Jeg lærte faktisk ganske mye mens jeg holdt på med disse, så denne formen for fotografering hadde mange positive sider for meg. 🙂

 39. Oj så många kommentarer du fått! Det mesta jag sett hos någon. Kanske inte så konstigt 🙂 Dina bilder är superintressanta. Jag ska testa själv ngn gång. Vissa är ju jättelyckade tex Guccibilden. Du kan minsanna känna dig nöjd 🙂

  • Tusen takk Birgitta! 😀

   Med hensyn til mengden kommentarer må du legge merke til at jeg svarer på alle jeg får. Dermed må du dele antallet på to, og da blir det ikke så avskrekkende. 😉

   Uansett om det er en eller mange så setter jeg pris på de tilbakemeldingene jeg får enten de er positive eller ikke. Konstruktiv kritikk setter jeg veldig høyt. Slikt lærer man nemlig veldig mye av.

   Noen av disse bildene er jeg veldig fornøyd med.. andre er greie nok. For meg er imidlertid budskapet/fortellingen i slike bilder det aller viktigste. Akkurat den biten mangler i flere av disse, og det må jeg få til bedre i senere bilder.

   Du burde absolutt prøve du også.. og igjen.. tusen takk for denne flotte tilbakemeldingen!!

 40. Så stilige bilder ! Dette var skikkelig tøft.

  • *Smiler glad til deg*
   Tusen takk skal du ha 🙂

 41. Skikkelig kult prosjekt du har på gang 🙂
  Selv venter jeg på vindstille slik at vi får prøvd oss på speilbilder i vann. Gleder meg. Å du, en liiiiten bit snickerskake må jo være lov 😉

  • En aldri så liten snickerskakebit hadde nok gått bra, men hvis jeg lager en så tviler jeg på at det hadde blitt med den lille biten! Kjenner nemlig meg selv såpass godt. 😉

   Speiling i vann er helt nyyydelig! Krysser fingrene for blikkstille vann og fint vær slik at dere virkelig får boltret dere. 🙂 Skulle gjerne hatt noen fine vann i nærheten slik at jeg også kunne forsøkt meg på det. Får se hva jeg finner på min vei.

 42. Flott effekt med de refleksjonene 🙂 Nå husker jeg ikke i farten hva teknikken heter, men jeg brukte mange timer i Photoshop tidlig på 90-tallet for å lage liknende «kollasjer» – uten sammenligning forøvrig, dette var mye stiligere enn noe som helst Photoshop-arbeid 🙂

  • Jeg hadde nok brukt mye mer enn mange timer dersom jeg skulle klare å sette sammen bilder over hverandre på denne måten. Huttetu! Foreløpig kan jeg nemlig bare det aller mest elementære i PS. Burde virkelig sette meg ned for å lære, men jeg tar alt for mange bilder som må redigeres. Kanskje det blir tid til vinteren Tor.. men det sa jeg sist sommer også. *ler*
   Enn så lenge får jeg lete etter de riktige refleksjonene i stedet. 😉


One Trackback/Pingback

 1. By Refleksjoner II « Fotoboksen on 15 jun 2009 at 9:45 am

  […] at jeg tok de aller første refleksjonsbildene har det blitt til at jeg liksom må ha kameraet med de gangene jeg er nede i byen. Hver gang […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: