Hopp over navigasjon

Krabbeedderkopp hunn - f11, 1/500, ISO 200

I går møtte jeg en heftig liten dame mens jeg var ute med macroen min. Hun er en krabbeedderkopp og er en mester i å kamuflere seg. På to dager kan hun skifte farge etter blomsten hun sitter på.. gul, hvit eller hvitgrønn. Jeg vet at dette er en hunn, for hannen er mørkere og har ikke samme evne til å skifte farge. Han er for øvrig bare ca 4mm stor. Navnet har disse edderkoppene fått fordi de beveger seg sidelengs som en krabbe når det skal gå fort for seg.

Hun er kanskje en mester i å kamuflere seg, men jeg oppdaget henne likevel der hun satt på en løvetann og ventet på et passende bytte.  Disse edderkoppene spinner ikke nett, men griper i stedet byttet med de kraftige frambena sine og suger dem ut.

Det tok ikke lang tid før et potensielt bytte kom inn for landing på løvetannen.

Krabbeedderkopp hunn - f11, 1/500, ISO 200

Selvsagt var det noen som ropte på meg akkurat da, så jeg gikk glipp av det som eventuelt skjedde. Kanskje spiste hun hele fangsten på et øyeblikk. Neste gang jeg tittet på henne hadde hun i hvert fall «labben» i munnen.

Krabbeedderkopp hunn - f14, 1/320, ISO 200

Nei, det var nok et større bytte hun ventet på.. og snart dukket denne tassen opp. De mønstret hverandre som to brytere i ringen før hun gjorde et utfall.

Krabbeedderkopp hunn - f14, 1/160, ISO 200

 

Krabbeedderkopp hunn - f14, 1/200, ISO 200

Men denne karen lot seg ikke skremme så lett!

Krabbeedderkopp hunn - f14, 1/200, ISO 200

 

Krabbeedderkopp hunn - f11, 1/500, ISO 200

 

Krabbeedderkopp hunn - f11, 1/500, ISO 200

Jeg antar han følte seg ganske trygg, for selv om hun fikk et godt tak rundt ham…

Krabbeedderkopp hunn - f14, 1/200, ISO 200

… slapp hun ham like fort igjen.

Denne karen må tydeligvis ha et godt forsvarsvåpen. Jeg har nemlig sett krabbeedderkopper ta både humler og blomsterfluer så lett som bare det.

Krabbeedderkopp hunn - f14, 1/160, ISO 200

Så måtte hun bare smøre seg med tålmodighet og vente på et annet og mer egnet bytte. Jeg for min del lot henne være i fred og vandret videre for å se hvilke andre motiver denne dagen hadde å by på.

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

Reklamer

32 Comments

 1. Fantastisk, rett og slett! 😀

  • Tusen takk Monica!
   Det er en stund siden sist jeg luftet macroen slik jeg gjorde det i går, og du verden så morsomt det var!
   Denne ettermiddagen kommer nok også til å stå i macroens tegn. 😉

 2. Kjempeflott serie! det var som en liten historie, med en spennende slutt.

  • De fleste jeg kjenner tar et godt «artsbilde» av insektene de kommer over og fortsetter til neste med en gang. Jeg synes det er langt mer interessant å observere insektene en stund i håp om at noe vil skje.. akkurat som her. På den måten lærer jeg en god del selv og kan samtidig videreformidle det jeg ser og lærer som en liten historie til dere.

   Av denne grunn foretrekker jeg også å kunne presentere flere bilder samtidig i en blogg enn å legge ut enkeltbilder på foto.no eller andre tilsvarende nettsteder.

   For øvrig har jeg etter hvert funnet ut at de fleste episodene som utspiller seg i insektenes verden er ganske så spennende! Dette er en av de få jeg har sett som har fått en «lykkelig» slutt. 😉

 3. så UTROLIG STILIG!!!!
  flotte bilder! WOW!!!

  • Kjempeglad du liker denne lille episoden fra edderkoppens hverdag.
   Noen av bildene kunne sikkert vært hakket skarpere, men det er litt vanskelig å beholde fokus når det blåser litt. Det skal nemlig så utrolig lite til når man driver på med denne macroen. Tusen takk skal du ha!!

 4. Stum. Utrolig flotte bilder! Og det du skriver gjør det hele så spennende! Du er skikkelig flink du!

  • Jeg gjør så godt jeg kan med bildene og forteller dere hva jeg ser og tenker om det. Vanskeligere er det egentlig ikke.

   Mange synes sikkert jeg er en snurrig person som kan sette meg ned foran en løvetann for å se hva en liten edderkopp har tenkt å gjøre. De får tro og mene hva de vil, for jeg synes det er skikkelig spennende!

   Dermed setter jeg også veldig stor pris på at du liker bildene som ble resultatet av stunden edderkoppen og jeg hadde sammen. 🙂

 5. Det er bare å søke deg jobb i BBC’s naturavdeling;-)

  • Den som hadde vært flink nok og hatt anledning til å gjøre det du.. eller i det minste fått vært med på en reportasjetur eller to!

   Men tusen takk for tilliten Geir!! *smiler glad til deg*

 6. Kjempeflott bildeserie, og spennende historie 🙂 Jeg lurer på hva det er for slags forsvarsvåpen det insektet har, som slipper ut av klørne på edderkoppen! Kanskje den skiller ut et spesielt stoff som edderkoppen ikke liker?

  • Hvilket forsvarsvåpen den har skal jeg nok finne ut av. Jeg har nemlig planer om å sende et par av disse bildene til en insektekspert jeg har fått kontakt med. Riktignok har han sommerfugler som spesialområde, men han lovet meg å prøve å finne ut av andre insekter/ting jeg lurer på også. Dermed får vi bare krysse fingrene. 😉

   Edderkoppen forsøkte seg på et annet tilsvarende insekt, og også dette lot hun gå ganske umiddelbart. Dermed må det være heftige saker de har å by på.

 7. Herlig og spennende billedserie!

  • Når man sitter slik og skal ta bilder, kan det som utspiller seg av og til bli så spennende at man glemmer å knipse. Det skjedde faktisk like før jeg tok disse bildene. Da fanget hun nemlig et tilsvarende insekt som hun også slapp som om det skulle vært glødende kull.

 8. Veldig bra macrobilder, selv om jeg slet litt med å «se nærmere» på dem. Er ikke så fryktelig glad i edderkopper uansett størrelse ;p

  • Før jeg begynte å fotografere dem var jeg mye mer enn «ikke så fryktelig glad i» edderkopper.. jeg var panisk!! Dermed har jeg full fortåelse og synes du var modig som våget Ithil! 😀

 9. At det går an, sier nå jeg. Gratulerer med resultatet.

  • Tusen takk skal du ha Tor.
   Visst går det an, og det går an å gjøre det mye bedre også. Egentlig er jeg glad jeg føler at dette er bra nok. Det er nemlig mange nok av dem som hele tiden jakter det perfekte. 🙂

 10. Litt av en serie!

  • Det er greit med enkeltbilder også, men aller best liker jeg å vise slike små serier som forteller litt om hverdagen i naturen. Derfor synes jeg det var veldig artig å bli vitne til denne episoden. 🙂

 11. Stilig. Spennende å se en bildeserie der det faktisk skjer ting i makrobildene.

  • Mitt ønskemål er at det skal skje noe i alle bildene mine. En ting er å ønske, en helt annen ting er å få det til. Derfor blir jeg skikkelig glad hver eneste gang jeg får fotografert slike episoder.

 12. Spennende serie, og ikke minst utrolig flotte bilder du deler med oss. En slik liten sak her jeg ikke sett før, men det er kanskje ikke rart med tanke på hvor liten den er 🙂 Vakkert!

  • Den er ikke så lett å få øye på denne krabbeedderkopphunnen i og med at hun er så flink til å kamuflere seg. Som oftest ser man henne ikke før i det øyeblikket hun fanger et bytte, eller som en «skurrende» profillinje på blomsten. Det er imidlertid mange av dem, så ha øynene åpne. 😉
   Kjempeglad du synes om bildene Rune!

 13. Veldig kul serie.. og som du sier en mester i forkledning helt klart… flott

  • Jeg fryder meg hver eneste gang jeg får oppleve noe slikt som dette.. og til og med får fotografere det. Nå gjenstår det bare å finne ut av hvorfor damen ikke ville ha dette insektet. 😉

 14. Tenker ofte som deg når jeg sitter og knipser blomstrer osv. Og når jeg står og stirrer på blomster og busker for å se etter små innsekter. Senest i dag stod jeg og gjorde det. Folk gikk forbi og mumlet. Jeg tenkte: Dette er min lidenskap og hobby, så jeg bryr meg ikke. Men kjenenr likevel de rare blikkene stirre på meg.

  • Vi får bare leve med at folk stirrer Miriam! Som du sier, dette er vår hobby og vår lidenskap. De som stirrer skulle bare visst hvor mye vi koser oss og hvor spennende dette kan være… og hvor mange flott opplevelser de går glipp av!! 😀

 15. Grøss og gru.. Men det er en spennende serie om en edderkopp og dens bytte. Håper du finner ut hva insektet hadde som forsvarsvåpen, men det må jo være et stoff som edderkoppen ikke liker..

  • Jeg håper jeg finner ut av både forsvarsvåpenet og hvilket insekt dette er. Kanskje jeg finner insektet i boken min, men akkurat nå ligger den på hytta. På høy tid å hente den!!
   Fort det over på neste innlegg Lavina, for der ligger det nemlig en angstdemper til alle som er redd edderkopper.

 16. Sitter her med gapende minn, jeg. For noen fascinerende bilder. Visste ikke at denne edderkoppen fantes en gang, og så har du fanget de utrolige bildene av den «in action». Veldig flott – og utrolig skarpt!
  Hun kunne jo nesten kalles kameleonedderkopp også, slik hun skifter farge. Skjønt kameleonen er enda kjappere med fargeskiftet. Husker da jeg som liten dutt i Kenya fanget kameleoner og plasserte dem på ulike overflater bare for å se hvordan de endret utseende. Fascinerende.

  • Så godt å ha deg tilbake Ståle! *smiler glad til deg*

   Du får se ekstra godt etter på de hvite og gule blomstene, så finner du kanskje en krabbeedderkopp du også. Ute på hytta ynder de for resten å sitte i kaprifolen.

   Det må jo ha vært kjempespennende å se hvordan kameleonen klarte å skifte farge etter overflaten den ble satt på. Tenk om vi hadde hatt den muligheten i dag du.. og hvor morsomt det ville vært å fotografere!! Heldige du som har fått oppleve dette!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: