Hopp over navigasjon

Humlesvermer - f3.5, 1/400, ISO 200

Da jeg var ute og plukket blomster i dag fikk jeg øye på dette ganske så store insektet. Det svinset ivrig mellom alle tjæreblomtene og sto som en kolibri i luften mens det sugde til seg nektar.

Et slikt insekt har jeg aldri sett før, og det er kanskje ikke så rart. I insektboken min står det nemlig at denne humlesvermeren (Hemaris fuciformis) er uvanlig. Det er sørøst i landet man i perioden mai-juli eventuelt kan møte den på enger og i hager.

Humlesvermeren er nært i slekt med de store nattsvermerne som flyr i skumringen eller om natten. Denne tassen er derimot dagaktiv og trives godt i sterkt solskinn. Den er særlig glad i tjæreblomster, syrin, blåknapp og rødknapp. Utseendemessig ligner den en humle, noe som er et eksempel på beskyttende likhet (mimikry). Med et vingespenn på mellom 37-48 mm er imidlertid humlesvermeren et mye større insekt enn humlene.

Dermed ble det ikke bare en stor bukett sommerblomster jeg fikk med meg hjem idag.. også et nytt og til og med uvanlig insekt til bildesamlingen min.

(Før markøren over bildet for EXIF-info, og klikk for å se det i større format.)

18 Comments

 1. Så flott dn så ut, minte meg først litt om en dobørste :-0

  • Den er både flott og stor Anne.. men ikke riktig så stor at den vil egne seg særlig godt som dobørste. *ler*

 2. Den som leter finner 🙂 Tror ikke jeg har sett en slik før, det var en artig skapning egentlig.

  • Og jeg som ikke hadde tenkt å ta med kameraet engang. Noen ganger skal man ha flaks.
   Da jeg oppdaget tassen ble jeg så ivrig og fumlet så mye med innstillinger at jeg bare fikk tatt dette ene bildet før den forsvant. Under over alle undre at jeg fikk det i fokus. Enda mer flaks! 🙂

 3. Den lurer jeg faktisk at jeg har sett i år. Jeg tenkte med meg selv at du verden var humlene blitt mutert! Den var svær, og ligner på denne som du har tatt et fint bilde av!
  De blomsterbildene dine var nydelige..

  • Jeg googlet litt, og i motsetning til i boken min sto det et sted at denne tassen ofte er å se på Østlandet og at den også finnes enkelte steder på Vestlandet. Nord-Norge er imidlertid ikke nevnt. Kanskje den er i ferd med å finne seg til rette over hele landet Lavina. 🙂

   Håper jeg har flaks og møter flere av disse sommerfuglene en annen dag slik at jeg kommer meg litt nærmere. Hadde jo vært artig med et skikkelig nærbilde av den! Denne gangen var jeg nemlig alt for treg med avtrekkeren.

   Prestekragene er ikke så spennende i seg selv, men jeg synes linjene (spesielt i det øverste) er så tiltalende.

 4. Artig med nye insekter/dyr og et flott bilde av den også. Det er bra du forteller oss hva det er for noe, så slipper jeg å ligge våken hele natten å tenke på det. 🙂

  • Når jeg en gang iblant finner insektet i boken min, så må jeg jo fortelle hva det er for noe. Dette er for resten den ene av to varianter humlesvermere vi har her i Norge. Det finnes nemlig en smalbåndet og mindre utgave. 🙂

 5. Hei, så fine bilder du har tatt!!! Jeg lurer på om du kan hjelpe meg til å forstå hva som er forskjellen mellom 50mm macro og 180mm macro?

  Får du bedre og nærere bilder av 180mm macro? Er det sånn at du kan stå litt lenger unna med et slikt objektiv, eller må man nærmere objektet man skal fotografere?

  ELSKER bildene dine! Du er en stor inspirasjon, og jeg tror jeg skal begynne å ta flere bilder, jeg også, på grunn av deg 🙂

  Du er helt utrolig fantastisk med kameraet ditt! Har du noengang vurdert å stille ut bildene dine? Tror nok at mange vil komme og se da 😉 Takk for at du tar bilder, du hjelper meg til å få lyst til å gjøre det samme selv litt oftere!!! 🙂

  • Du verden så glad jeg ble nå Nelly! TUSEN, TUSEN TAKK!! Noe av det jeg setter aller størst pris på ved fotograferingen er nemlig å kunne dele bildene og fotogleden med dere. At bildene mine inspirerer betyr jo at jeg faktisk har klart å formidle noe av den fotogleden jeg så sterkt føler! 😀

   Jeg er på ingen måte noen ekspert på optikk… eller fotografering i det hele tatt. For at du skal få et godt og fyldig svar anbefaler jeg derfor at du kontakter FotoVideo. De har i hvert fall bestandig gitt meg både forståelige og gode forklaringer/råd! Du bør spørre om hva som passer best for ditt kamera og din bruk/ditt behov.

   Tidligere hadde jeg en 105mm macro fra Sigma til Sony-appratet jeg da fotograferte med. Nærgrensen var litt mindre enn de 45 cm jeg har med denne 180’en, men den forstørret naturlig nok ikke like mye… og jeg er myyyyyye mer fornøyd med denne 180’en! Liker veldig godt at jeg har muligheten til å kunne stå litt lenger unna. Da skremmes ikke insektene så lett bort og i kombinasjon med D3’en min som er et fullformatapparat og har mye ISO å gå på er den helt topp!!

   Som du kanskje vet har jeg ME (utmattelsessyndrom). Derfor liker jeg å holde fotograferingen på et uforpliktende nivå. Det hadde selvsagt vært veldig morsomt å kunne stille ut noen av bildene, men jeg frykter at det ville medføre et «press» som ikke hadde vært særlig bra for meg. Jeg har imidlertid hatt en bildevising i en liten fotoklubb, og skal ha en tilsvarende vising til høsten. Før jeg takket ja, forvisset jeg meg imidlertid om at de hadde det helt klart for seg at jeg er en ekte amatør. Det er jo bare noen ganske få år siden jeg begynte å fotografere og jeg kan ikke særlig mye. Fotoglede har jeg derimot massevis av. Visst var jeg veldig nervøs, men det var bare morsomt og kjempeinspirerende den første gangen. Derfor gleder jeg meg faktisk til neste vising.

   Stå på Nelly! Jeg er overbevist om at du kommer til å få like mange flotte opplevelser med kameraet i hånden som det jeg har fått! 😀

 6. Sannelig om jeg vet, for jeg reagerte så veldig på at den var så stor.. Det er ikke vanlig heller. Forresten så spør jeg deg, er du på Facebook? Lurer skjønner du for vi er en del i fra VGB som er der inne. Ha en fortreffelig helg..

  • Håper du møter den igjen Lavina, og at du får tatt bilder av den. Det kunne sikkert være interessant for noen og enhver hvis du kunne dokumentere at den også finnes i nord!! Krysser fingrene!

   Jeg er ikke på Facebook. Føler at jeg foreløpig har mer enn nok med denne bloggen. Men man skal aldri si aldri, så kanskje en vakker dag… hvem vet? 😉

  • Marit Ådlandsvik
  • Posted 12 juni 2009 at 11:47 am
  • Permalink
  • Svar

  I dag fant elever ved Foldnes skule på Sotra, vest for Bergen, et fint eksemplar av arten.

  • Så morsomt!
   Denne humlesvermeren er antagelig ikke så uvanlig likevel som det framgår av boken min. Etter å ha googlet den så jeg at den var vanlig på Østlandet og kunne finnes enkelte steder på Vestlandet.
   Tenk, kanskje finnes den også i Nord-Norge. Lavina (se over) tror jo hun så en er oppe. Håper hun møter den igjen og har kameraet med slik at hun eventuelt får dokumentert observasjonen.

   Ønsker både deg og alle elevene ved Foldnes en riktig god sommer! 🙂

 7. Jeg skal følge med, og ha kamera klar..

  • Flott Lavina.. jeg satser på deg.. og på humlesvermeren! 😀

 8. Kjempevakkert! Den ser ut som om den danser der den henger for å suge nektaren. Strekker vingene til side og gjør seg klar til å bukke. Synd for den at den har så butt en nakke…

 9. Kanskje den gjør dette for å takke blomsten for all den gode maten… 😉
  Den holdt seg så vidt fast i blomsten, støk den nærmest vart på kinnet, og summet med vingene sine for å holde seg på plass. En riktig flott og artig herremann! (Den ser nemlig så galant ut at jeg bestemmer at det er en hann *ler*)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: