Hopp over navigasjon

Gamlebyen Fredrikstad - f16, 1/100, ISO 200

I varmen på torsdag satt jeg meg i bilen og kjørte helt til Fredrikstad for å kunne vise dere bilder fra QULTHUS barnekultursenter som ligger  innenfor murene i Gamlebyen. Men akk, kultursenteret var stengt, og gjett hvem som ble skuffet over en slik bomtur?!? Planen min ble umiddelbart skrinlagt. Det blir liksom ikke det samme å fortelle om stedet uten samtidig å kunne vise bilder. Huset har dere imidlertid fått sett, og lese mer kan dere gjøre på linken jeg har lagt inn.

Turen ble likevel slett ikke bortkastet, for det var trivelig å vandre rundt i de små gatene og på de skyggefulle vollene og drømme seg bort i historiens sus… og det kommer faktisk litt mer Q etter hvert.

Dere skal selvsagt få noen små glimt av det jeg så, og den første jeg må vise dere er byens grunnlegger Frederik II. Statuen ble gitt av byens borgere og reist i anledning byens 350-års jubileum den 12 september 1917.

Gamlebyen Fredrikstad - f13, 1/250, ISO 200

Men la oss begynne med begynnelsen. Det var gjennom denne byporten (bygget i 1695) jeg gikk inn i Gamlebyen i Fredrikstad…

Gamlebyen Fredrikstad - f13, 1/200, ISO 200

.. men allerede før jeg kom så langt måtte jeg stoppe opp et øyeblikk for å se på det yrende fuglelivet langs vollgraven.

Gamlebyen Fredrikstad - f13, 1/400, ISO 200

Den store roen senket seg med en gang jeg kom innenfor bymuren. Glemt var den varme kjøreturen og glemt var byens larm.  Her var det idyllen som rådet, og det var som om stemningen fra den gang da sakte men sikkert grep fatt i meg. Kanskje får dere en liten smakebit  av denne stemningen dere også av bildene som nå følger.

Gamlebyen Fredrikstad - f13, 1/320, ISO 200

 

Gamlebyen Fredrikstad - f13, 1/250, ISO 200

 

Gamlebyen Fredrikstad - f8, 1/1000, ISO 200

 

Gamlebyen Fredrikstad - f16, 1/160, ISO 200

 

Gamlebyen Fredrikstad - f16, 1/100, ISO 200

Mens jeg går her omhyllet av det historiske suset, slår det meg at kanskje QUINDE kunne bli det nye temaet for ukens innlegg. Det var jo antagelig slik ordet kvinne ble skrevet på den tiden byen ble etablert.

Derfor gikk jeg ned fra vollen igjen for om mulig å finne en verdig representant for det «svake» kjønn. Det var ikke nødvendig å gå mange skrittene her på Bastion 5 før jeg fant den jeg lette etter. Ikke bare det! Denne Quinden kan til og med bidra med det kunstneriske aspektet jeg ønsket å ha i innlegget mitt denne gangen.. og på et mye høyere nivå enn det barna sannsynligvis kunne ha bidratt med.  

Møt skulptøren og keramikeren Lillian Vedvik:

Lillian Vedvik - f5.0, 1/100, ISO 800

Jeg ble veldig betatt av arbeidene hennes, og noen av dem får dere se nedenfor. Først må jeg imidlertid fortelle at det er nettopp Quinder som driver langt de fleste av stedene i Gamlebyen, og du verden for en flott jobb de gjør!

Bildene under er tatt uten ekstra lys, og yter derfor ikke kunstverkene full rettferdighet. De hadde fortjent så mye mer. Likevel gir de et lite inntrykk av hvor dyktig Lillian Vedvik er. Selvsagt lager denne flotte Quinden også andre ting enn små og store skulpturer. Hun hadde blant annet stilt ut noen lekre fat. Jeg anbefaler på det varmeste at dere tar turen innom Bastion 5 slik at dere ved selvsyn kan beundre kunstverkene hennes.

Siden ordet mitt er Quinde, måtte jeg selvsagt konsentrere meg om quinde-skulpturene. Dere finner imidlertid noen ganske få representanter for det «sterke kjønn» også.

Skulpturer av Lillian Vedvik - f5.6, 1/100, ISO 800 

 

Skulptur av Lillian Vedvik - f5.6, 1/100, ISO 800

 

Skulptur av Lillian Vedvik - f5.3, 1/100, ISO 800

 

Skulptur av Lillian Vedvik - f5.3, 1/100, ISO 1000

 

Skulpturer av Lillian Vedvik - f5.6, 1/100, ISO 800

 

Skulpturer av Lillian Vedvik - f5.6, 1/100, ISO 800

Jeg skulle så gjerne hatt noen bedre bilder av Lillian Vedviks arbeider. Derfor er det overveiende sannsynlig at jeg tar turen tilbake om ikke så alt for lenge.. da både med blitz, reflektor og ekstra lampe i bagen.. og en hjelpende hånd.

Jeg gruet meg litt for igjen å skulle sette meg inn i en overopphetet bil. Derfor bevilget jeg meg enda en liten runde rundt i denne velstelte og trivelige lille byen, satt meg ned i skyggen fra en parasoll på en av de koselige kaféene.. og bare nøt denne deilige junidagen.

Håper dere også fikk litt glede av «bomturen» min. 🙂

Gamlebyen Fredrikstad - f16, 1/40, ISO 200

 

Gamlebyen Fredrikstad - f13, 1/500, ISO 200

 

Gamlebyen Fredrikstad - f13, 1/500, ISO 200

 

Gamlebyen Fredrikstad - f16, 1/200, ISO 200

Inne på Petunias temablogg vil dere finne link til flere innlegg i denne serien.

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

abc-i-ord-og-bilder

Reklame

44 Comments

 1. Jeg trodde Q skulle bli en utfordring, men du klarte det jo med glans!
  Digger bildet av blomstene i den metertykke vindusposten, har en forkjærlighet for symmetri eller nestensymmetri uten at det er iscenesatt.
  Ha en strålende varm helg! 🙂

  • For noen uker tilbake fryktet jeg bokstaven Q, men fant etter hvert ut at alternativene egentlig var ganske mange. Siden jeg ikke ville bruke noen av de mest nærliggende falt valget på Qulthus i Gamlebyen i Fredrikstad. Gjett om jeg ble lang i maska da det var stengt!! Det ordner seg imidlertid for snille barn likevel. 😉
   På en ikke like varm dag skal jeg ta turen tilbake og både fotografere kunstverkene til Lillian Vadvik og ta flere slike detaljbilder som blomstene i vindusposten. Det var nemlig utrolig mange flotte motiver av samme slaget rundt om der nede!
   Kos deg videre i helgen du også Kjersti 🙂

 2. Masse flotte bilder! Som alltid 🙂 Det er jo alltid en opplevelse å se og lese innleggene dine.
  Også så fantastisk vær! Må ha vært en fryd å ha med seg kameraet på en runde i Gamlebyen på en sånn dag.

  God helg i varmen 🙂

  • Nå ble jeg skikkelig glad! Tusen takk for en så hyggelig tilbakemelding! 🙂
   Det var, og er, et fantastisk vær og det var en fryd å besøke Gamlebyen. Faktisk er det alt for mange år siden sist jeg var der. Får gjøre godt igjen med et par hyppige besøk nå i stedet.

   For en halvgammel tante med hetetokter som meg, kan det bli litt i varmeste laget midt på dagen nå. Jeg klager imidlertid slett ikke, men holder meg litt mer i skyggen enn jeg vanligvis ville ha gjort. Slike varme og gode dager må nemlig nytes!

   Kos deg videre i helgen du også. 🙂

 3. Ikke for at være uhøflig, men jeg er gerne fri for Qulthus…

  Sikke skønne «erstatningsfotos», du bringer – tak for rundvisningen 😉

  • Så var det kanskje en mening med at Qulthus var stengt *ler*. Aldri så galt at det ikke er godt for noe, vet du. 😉

   Selv er jeg veldig glad jeg møtte kunstnerinnen Lillian Vadvik og ble kjent med hennes arbeider. Så var det jo deilig å vandre rundt i Gamlebyen en så flott dag!

 4. Flott bildeserie! Føler en har vært der med de bildene der…

  • Så hyggelig!
   Jeg hadde noen riktig trivelige timer i Gamlebyen, men avventer en litt kjøligere dag før jeg tar turen igjen. 😉

 5. Hadde det ikke vært lettere å ringe 1881??

  Kjempeflotte bilder, sist jeg var der nede for noen år siden så tok jeg mange bilder, men det var kun noen få som ble noe å vise fram. Den gangen i mai måned som vi trodde var den første sommerdagen viste seg å være ganske kald med mye vind.

  • Det hadde kanskje vært enklere Morten, men da hadde jeg gått glipp av både dette og hint.
   Synd det ikke ble så mange anvendelige bilder sist du var der. Tror vi begge får satse på et nytt besøk en dag været og temperaturen er akkurat passe. Da skal i hvert fall jeg kose meg masse der nede. 🙂

 6. Bomtur? Nej inte alls. Blev speciellt förtjust i skulpturen av den brons/guldfärgade quinnan med ljuset framför sig. Åker igenom Fredrikstad i veckan kanske ska rasta där en stund?
  Ha det!

  • Jeg synes absolutt du burde ta en rastepause i Gamlebyen og benytte anledningen til å se på arbeidene til Lillian Vedvik. De er velig fascinerende!
   Ha en finfin tur. 🙂

 7. Har hatt stor glede av «bomturen» din, fantastisk flotte bilder! Ha en herlig lørdagskveld i varmen!

  • Så hyggelig Anne-Lise!
   Jeg koser meg som bare det, men når det er så varmt som nå orker jeg ikke særlig mye mat om dagen. Kjenner at jeg begynner å bli sulten nå som det er svalere. Dermed er det ikke lenge før jeg finner fram noe riktig godt jeg har på lur. 😉
   Kos deg videre i helgen du også!

 8. Jeg synes du fikk et bra bilde på Q – Qulthuset, selv om det var stengt. Men skjønner skuffelsen.. Men det var herlig å se alle de bildene fra gamle plankebyen du har lagt ut her! Ja, jeg følte jeg var med:) Har vært der selv, men en stund siden nå..Flotte figurer hun har laget, Quinden! Særlig hun som holder det lyset, men også flere andre.. De ser så enormt levende ut, i blikket! Ha en god helg! 🙂

  • Jeg fikk i hvert fall vist hva jeg hadde til hensikt å la denne ukens innlegg handle om.
   Hadde litt problemer med å begrense meg denne gangen. Dermed ble det kanskje litt i overkant mange bilder. Følte nemlig at jeg måtte vise litt av plankebyen når det først ble en «bomtur», og selvsagt Quinden jeg var så heldig å møte.
   Figurene hennes har absolutt noe spesielt over seg, og hun har mange flotte ut over disse jeg viser dere her!!
   Kos deg videre i helgen du også Viola. Vi får nyyyyyte finværet mens vi har det. 🙂

 9. Heia…

  Noen ganger er det meningen at man skal ha en bomtur for å se og oppleve noe annet vet du. Jeg har vært en gang i Fredrikstad, men bare en rask tur. Derfor er det en fin opplevelse å se dine bilder og lære litt mer i fra en flott by. Likte de statuene Lillian har laget og med lys. Var de dyre? Neste gang du kommer er nok det bygget åpen skal du se. Ha en strålende sommerkveld:-)

  • Hei på deg Lavina!
   Det er en mening med det meste, og det tror jeg det var i dette tilfellet. Tenk, dette var faktisk det eneste galeriet jeg gikk innom.. og der var hun.. Quinden, i form av Lillan Vedvik!

   I mine øyne er figurene hennes absolutt overkommelige. Denne gangen hadde jeg ikke særlig mye penger med meg, men neste gang er det slett ikke utenkelig at jeg ender opp med en av dem. Det kommer imidlertid til å bli veeeeeldig vanskelig å velge!!

   Ellers er det så mye spennende i Gamlebyen at det hadde vært nok til i hvert fall to omfattende NIB.. hvis ikke fler! Da kan du selv tenke deg.

   Jeg nyter sommerkvelden Lavina, og det håper jeg du også gjør 😀

 10. Det var en alldeles vidunderlig bomtur 🙂
  Vakre Quinder jeg gjerne skulle hatt et eksemplar av.

  • Noen ganger er det visst meningen at man skal fotografere noe helt annet enn det som opprinnelig var planlagt. Det har faktisk skjedd meg før ved flere anledninger.
   Gleder meg til å ta turen en gang til, og da kommer jeg nok til å få valgets kval. Jeg vil nemlig veldig gjerne ha en av de vakre Quindene til Lillan Vedvik jeg også. 🙂

 11. Du må ta deg fler bomturer Inger Johanne, beste bomturen jeg har sett 🙂 Flott bildeserie med tilhørende tekst. Takk for turen kan man si her 🙂

  • *ler* Jeg tar mer enn gjerne mange slike bomturer. Det blir nesten bestandig noe spennende ut av dem. Dette er nemlig ikke den første bomturen min. 😉
   Her endte jeg nesten opp med et «reisebrev» i stedet for et målrettet Q-innlegg, men hvem bryr seg vel om det!
   Kjempehyggelig at du ble med Rune. 🙂

 12. Arbeidene til Vedvik er fantastiske!

  • Ja, det er de i mine øyne også Gry! Jeg investerer nok i en av Quindene hennes neste gang jeg legger turen til Gamlebyen.

 13. Gamlebyen i Fredrikstad er en vakker plass på jord. Jeg har bodd tre år i byen og benyttet meg ofte av gamlebyen.

  Glimrende valg av tema og nydelige bilder.

  • Jeg hadde nok også vært en hyppig gjest i Gamlebyen dersom jeg hadde vært så heldig å bo i nærheten. Der tror jeg nemlig alltid man vil finne nye og spennende motiver.
   Glad du liker innlegget mitt Hilde, og kos deg videre i helgen!

 14. SV: Kortstokken min var med i Se & Hør en gang i tiden, så jeg vet ikke om det er mulig å finne den 🙂
  Mange flotte bilder du har, hørtes ut som en fin tur! 😉

  • Tusen takk for tilbakemeldingen Camilla. Antar det blir vanskelig å få tak i den nå, men jeg kan jo spørre hos Se&Hør.

   Den lille utflukten min ble ikke som jeg hadde forventet, men riktig trivelig ble den uansett. 🙂

 15. Oppgåva klarte du med bravur sjølv om det ikkje blei heilt som planlagt:0)
  Nydelige bilder!!

  • Tusen takk skal du ha Line 🙂

 16. Det var jo en flott bomtur:) Det så skikkelig idyllisk ut der!

  • Jeg har ikke mye imot slike bomturer, og så lenge reisemålet var Gamlebyen i Fredrikstad måtte det uansett bli en finfin dag. Det er virkelig flott der!!

 17. Tusen takk for å ha fått vært med på Bomturen din:) vakre stemningsfulle bilder:)og de flott arbeidene til Lillian Vedvik:)
  Er det ikke gøy når noe en har tenkt seg feiler og s åblir et et så bra resultat utav det? Nyt godværet:)

  • Kjempehyggelig at du ble med på turen Eva. Det er i grunnen snodig hvordan slike bomturer ofte utvikler seg til noe bedre enn det man i utgangspunktet hadde tenkt seg. Mulig det bare føles slik fordi man først blir så skuffet.. og så blir veldig åpen for andre inntrykk.

   Jeg setter stor pris på finværet, men akkurat nå er luften så tung og mettet at jeg faktisk ønsker meg en regnskur med lyn og torden. Tror det ville ha frisket opp en smule. 😉

   Kos deg videre i varmen du også!

 18. Flotte bilder som det gledet meg å se. Nei dette kan en sannelig ikke kalle bomtur. Et flott innlegg ble det.
  takk for hyggelig hilsen hos meg.
  ha det godt. Hilsen Margit.

  • Det ble en riktig så fin «bomtur» Margit, og innlegget ble sikkert mye triveligere slik det nå er enn om jeg bare skulle ha fortalt dere om Qulthus og vist dere barnekunst. 😉
   Alltid hyggelig å besøke deg Margit, og kos deg videre i sommervarmen!

 19. Dumt for deg at Qulthuset var stengt, men det ble jo et fantastisk flott Q innlegg…og slett ingen bomtur for oss som stakk innom;)

  • Livet byr på så mange små «bomturer», og da gjelder det å gjøre det beste ut av den situasjonen man faktisk befinner seg i. Som oftest ordner det seg helt fint likevel, og det gjorde det denne gangen også. 😉

 20. Jeg gentager mig selv: Vildt fascineret.

  • Tusen, tusen takk skal du ha Rimkoger 😀

 21. Gurimalla for noen lekre bilder og fine ting. Dette må besøkes en gang:)

  • Gamlebyen i Fredrikstad er så absolutt verd et besøk, og det finnes mange flere gallerier der enn det Lillian Vedvik har. Jeg anbefaler at du sette av flere timer til besøket i «plankebyen». Det er nemlig så mye å se, så mye å sanse og så mye å fotografere der! 🙂
   Veldig glad du liker bildene Petunia.
   Beklageligvis fikk jeg ikke tid til å delta i quiz’en din. 😦

 22. Ingen bomtur nei, mne nydelige bilder fra Gamle Fredrikstad, og jeg satt og nikket gjenkjennende og omtrent trampa takten av bare begeistring. Jeg bodde faktisk i Fredrikstad for mange år siden, og er ofte nedover. 🙂

  • Så kjempehyggelig!!
   Jeg kunne godt tenke meg å bo i Fredrikstad-området, men av forskjellige grunner må jeg nok holde meg her jeg er. Ble imidlertid veeeldig fristet når jeg så det var leiligheter ledig i gamlebyen. Tenk å kunne bo der du!!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: