Hopp over navigasjon

Rådyr - f6.3, 1/800, ISO 200

Denne gangen tar jeg dere med tilbake til en søndag i slutten av april. Jeg hadde hørt at det skulle RINGMERKES fugler ved Lilløyplassen Naturhus, og det ville jeg veldig gjerne få være med på. Derfor var jeg riktig tidlig ute den morgenen –  alt for tidlig skulle det vise seg.  Men det spilte ingen som helst rolle at jeg måtte vente noen timer til andre dukket opp. Jeg fikk nemlig selskap av en liten flokk vakre RÅDYR denne morgenstunden. Naturlig nok var de ganske skeptiske til damen med det store fotoappratet, så jeg måtte ta bildene på ganske stor avstand… og selvsagt hadde jeg ikke rukket å sette kameraet på stativet enda.

Rådyr - f6.3, 1/1000, ISO 200

Legg merke til hvor godt kamuflert han er inne i krattet.

Rådyr - f6.3, 1/1000, ISO 200

Den flotte bukken hadde i hvert fall fire damer i haremet sitt, og her ser dere noen av dem.

Rådyr - f6.3, 1/1000, ISO 200

 

Rådyr - f6.3, 1/1000, ISO 200

RÅDYRENE har en utrolig spenst. Se bare hvor langt hun kommer på to sprang!

Rådyr - f6.3, 1/1000, ISO 200

 

Rådyr - f6.3, 1/1000, ISO 200

Men det var ikke bare disse majestetiske dyrene jeg hadde besøk av. Også en REV lusket rundt ute på enga. 

Rev - f6.3, 1/1000, ISO 200

Etter hvert ankom det flere folk, nett  ble spent opp og det var klart for RINGMERKING.

Til å begynne med syntes jeg veldig synd på fuglene som havnet i nettet, men det hadde jeg ingen grunn til. Ikke en eneste en av dem mistet så mye som en fjær!

Først ute var en gulspurv:

Gulspurv - f6.3, 1/1000, ISO 1000

Ellers var det mange grønnsisiker som fløy i nettet… 

Grønnsisik - f7.1, 1/1000, ISO 1000

.. og flere grønnfinker.

Grønnfink - f6.3, 1/1250, ISO 1000

De fleste fuglene forholdt seg ganske rolige, men ikke denne blåmeisfrua! Ringmerkeren fikk virkelig smake av temperamentet hennes, men han var hele tiden like rolig og like varsom.

Først når jeg så fuglene på denne måten, gikk det opp for meg hvor små de egentlig er.

Blåmeis - f8, 1/1000, ISO 1000

Alle fuglene ble REGISTRERT i databasen med art, kjønn og alder. Noen var merket fra før. Disse ble også registrert og kontrollert. Registreringene ble senere sendt til Stavanger Museum som har den samlede oversikten over ringmerkede fugler i Norge.

Denne siste fuglen, en RINGDUE, fikk vi ikke merket. Til det var nettet for finmasket. Antagelig kunne vi ha tatt den med hendene, for en mindre redd ringdue har jeg aldri vært borti! I stedet for å «jakte» på den, lot vi den trippe rundt bena våre.. noe den tydeligvis anså som den naturligste ting i verden.

Ringdue - f11, 1/1250, ISO 1000

Dere kan tro jeg lærte mye om fuglene denne dagen. Enkelte ting må jeg imidlertid se flere ganger før jeg lærer skikkelig, så jeg ser virkelig fram til nye ringmerkingsdager til høsten.

Jeg anbefaler at du besøker Petunias temablogg for å  se flere innlegg i denne serien.

 

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

abc-i-ord-og-bilder

Reklamer

54 Comments

 1. Utrolig fine bilder 🙂

  • Tusen takk skal du ha Nina, og ha en riktig fin helg!

 2. Wow….super flotte bilder : )

  • Vi hadde en riktig så trivelig morgenstund sammen, rådyrene, reven og jeg. Egentlig var vi fler. Det dukket nemlig også opp enda en rev, et ekorn og en fasan.. i tillegg til alle fuglene på land og på vannet.
   Glad du liker bildene. 🙂

 3. SÅ flotte bilder:) Rådyr er fascinerende og det beste kjøttet jeg har spist. Blir lite av det siden Jeger BOm-BOm har bommet de siste årene!! SPennede å få se hvordan det fungerer når de ringmerker fuglene:) En interesant dag vil jeg tro!

  • Jeg er veldig glad i rådyrkjøtt selv.. og kanskje enda bedre smaker hjort. Jeg har imidlertid slett ikke hjerte til å jakte på noen av dem. Slikt får andre ta seg av!

   Det var veldig interessant å få være med på ringmerkingen. Skulle gjerne ha kunnet drive med det selv, men foreløpig kan jeg alt for lite om fuglene til å få noe sertifikat. Vet ikke riktig om jeg har overskudd til å sette meg på skolebenken heller. Dermed får jeg heller møte opp de gangene andre holder på. 😉

 4. RINGduen følte vel at ha’ ring nok 😀

  Det er som vanligt flotte billeder, du bringer, og lur mig om du ikke ved næste ringmærkning – denne gang med vilje – møder op tidligere end de øvrige deltagere 😉

  Rigtig god weekend – og husk at mail til mig, så at jeg kan sende dig quizpræmien!

  • Ja, den har jo ring fra før av den duen… om enn ikke så lett å lese av. 😉

   Jeg kommer garantert til å være der veeldig tidlig om morgenen neste gang også. Kanskje dukker både rådyrene og reven opp igjen.

   Jeg sendte deg mail anjoe. Faktisk to. Den første fikk jeg av en eller annen grunn i retur, men den andre så ut til å nå fram.

 5. Igen er jeg dybt imponeret.
  Men ringmærkningen har sine problemer!!
  Hr. Blåmejse blev ringmærket. Da han kom hjem, blev han overfuset af Fru Blåmejse.
  Hun: Du har fundet en anden!
  Han: ?????? ????????
  Hun: Jeg er ikke blind, jeg kan se du er blevet ringforlovet!!!

  PS Tak for din kommentar.

  • Kanskje det var derfor denne blåmeisen ble så illsint. Den ville sikkert ikke ha mer problemer med sin make! 😉

   Kos deg videre i varmen Rimkoger 🙂

 6. Ja Rådyr er flotte…sålenge de ikke spiser opp blomstene i bedet ditt :/
  Her i traktene er de mange…men ikke så mye på besøk hos meg..men så har jeg heller ikke mye å friste de med…masse vintergrønt kun hos meg.
  Flotte bilder du viste frem idag 🙂

  Go fredag og go helg 😀

  • Vi har en del rådyr i området her jeg bor også, men de er veldig sky og nesten umulige å få tatt bilder av. Disse var heldigvis ikke fullt så redde. Vet de kan ødelegge mye i bedene rundt omkring, men det får vi bare tilgi dem. 😉

   Ha en riktig god helg du også 😀

 7. For en fin dag det må ha vært – så mye du opplevde i naturen:o) Godt å høre at det ikke er skadelig på noen måte for fuglene dette. Fin helg til deg!

  • Jeg hadde en finfin dag, men har ikke lagt ut noen av disse bildene tidligere. Tenkte kanskje flere ville synes det virket brutalt med denne nettfangingen av fuglene. De led imidlertid slett ingen nød, ble forsiktig tatt ut av nettet med en gang, merket, registrert og sluppet ut umiddelbart etterpå.
   Kos deg videre i finværet du også. Vi må nyte det mens vi har det, for til uken er det meldt «andre boller». 🙂

 8. Flotte bilder av rådyrene, de er jo så skye. Synes det var flotte bilder alt i hop, og så mye du fikk se når du kom så skrekkelig tidlig.. Du må nok være en EKTE morgenfugl!
  Ha en strålende helg..

  • Jeg skal love deg at jeg ikke på noen som helst måte er en morgenfugl Lavina! Til det er jeg alt for sent oppe om natten. Det må noe helt spesielt til for å lokke meg opp på den tiden av døgnet, og ringmerking av fugler er en slik ting.

   Selv om jeg var alt for tidlig ute forstår du sikkert at jeg koste meg denne morgenstunden.

   Kos deg videre i helgen du også. Her lyner og tordner det og regnet pøser ned akkurat nå.. men samtidig skinner kveldssolen inn under skylaget. Håper disse skurene får klarnet opp luften litt. Det trengs nemlig!! 🙂

 9. Wow, for en fantastisk opplevelse du har hatt. Flotte bilder 🙂

  • Du kan tro jeg hadde en finfin dag Siw Aina. Det er ikke ofte jeg får anledning til å fotografere rådyr og rev på denne måten. Synd for resten at jeg ikke fikk bedre bilder av revene, men det byr seg sikkert en anledning senere også. 🙂

 10. Det ble virkelig en spennende utflukt! Pg mange flotte bilder.

  • Jeg klager slett ikke på opplevelsene denne dagen, og ser virkelig fram til neste ringmerkingsomgang til høsten!

   Nå er det jo ikke langt ut til Fornebu, så våkner jeg tidlig en fin dag kan det godt hende jeg stikker ut dit i håp om å få rådyrene på litt bedre skuddhold. 😉

 11. For en spennende dag det må ha vært da! Skikkelig kjekt å treffe på så mange dyr og fugler samtidig da! Og sikkert veldig spennende å få følge ringmerking av fugler, det kunne jeg og tenkt meg! Vakkert!

  Ha en strålende helg!

  • For meg, som etter fattig evne forsøker å lære meg litt om de ulike fuglene, var dette både spennende, interessant og meget lærerikt.
   Hvis du ikke bor i Oslo-området, finnes det sikkert noen ringmerkere i ditt distrikt også. Hvis du spør pent, får du sikkert være med. Ute på Fornebu skal de starte opp igjen i august. 😉
   Kos deg videre i helgen du også!

 12. Kære du, det er jo fantastiske billeder, du har taget!
  Jeg tror, det vil interessere dig at se min lille video på bare 1 minut med 4 rådyr, der kommer i min have – en mor og hendes tre unger:
  http://huskebloggen.blogspot.com/2009/07/rahygge.html

  • Tusen takk Madame, både for de hyggelige ordene og ikke minst for linken! Jeg ble riktig varm om hjertet når jeg så den. De er jo så utrolig vakre!!
   Må nok inn og titte på den igjen, og igjen, og igjen og… 😀

 13. Dette var spennende lesing!
  Så gøy og lærerikt det må ha vært å være med på dette!
  Det var noen flotte bilder dsu hadde også.
  Rådyra er fine å se på, men ellers er jeg ikke noe glad i dem. Her jeg bor har vi i overkant mange av dem, de er ganske tamme og vandrer inn i hagene til folk og forsyner seg grovt av det som hageeierne helst vil ha selv. De fører også med seg flått, og det har vi også altfor mye av her.

  Med hensyn til rosen ‘Barcarole’ så har den duft, men ikke sterk.

  • Jeg kan forstå at rådyrene skaper frustrasjon for hageeierne. De forsyner seg jo ganske heftig når de først kommer på besøk. Her holder de seg mest inne i skogen og er ganske så sky. Dermed skaper de ingen problemer.. bortsett fra at det blir vanskelig for meg å få tatt gode bilder av dem. 😉

   Ringmerkingen var en både spennende og lærerik opplevelse. Jeg klødde i fingrene etter å prøve selv, men før jeg eventuelt kan drive med slikt må jeg ta en rekke kurs og få en god del erfaring. Enn så lenge må jeg derfor være ivrig tilskuer og en entusiastisk elev.

   Skal tipse en rosefrelst venninne om Barcarole, så tusen takk for tilbakemeldingen!

 14. Helt enig med Juni over her. Et virkelig flott og lærerikt innlegg fra deg. Bildene dine er kjempeflotte også.

  • Tusen takk skal du ha Petunia.
   Jeg skulle så gjerne hatt både rådyrene og reven nærmere, og kameraet festet til stativet. Man må imidlertid gjøre det beste ut av den situasjonen man har, og denne gangen ble resultatet i hvert fall egnet for web.. dog ikke til å skrives ut. 😉

 15. Artig at du fikk være med og fotografere ringmerkingen! Men jeg lurer på hvordan småfuglene ble fanget inn; ble nettet hengt opp eller kastet de nettet over fuglene?

  • Ja, dette var virkelig spennende Ithil.. og lærerikt!

   Nettet ble spent stramt opp. Når fuglene fløy inn i det, falt de ned i noen løsere «nettlommer» som var festet langsetter hovednettet. Det var flere slike langsgående lommer i høyden. Så ble fuglene forsiktig løsnet og lagt i hvite stoffposer før de ble båret inn. (Posene bidrar til at fuglene slipper å være så lenge i nettet og at de blir mindre stresset. Alle forholdt seg helt rolige der.)
   Vel inne i huset ble de tatt ut av posene igjen og vurdert før ringen ble satt på. Fugleart, kjønn, alder, fangstmetode og ringnummer ble så registrert. Deretter bar det rett ut av vinduet med de små fjærballene. Alt i alt tok det ikke mange minuttene fra de gikk i nettet til de var ute i det fri igjen.

   Nettet de brukte denne gangen var ganske finmasket og beregnet på småfugler. Større fugler som eventuelt fløy inn i det ville ikke falle ned i lommene, men i stedet «sprette» ut av nettet igjen.

   Håper dette ble forståelig. 😉

   • Ah, jeg skjønner! 😀 Godt å høre at det er en rask og enkel «operasjon» for fuglenes del 🙂

    • Jeg var litt skeptisk til at fuglene skulle fanges i nettet og kanskje lide, men når jeg så hvor fort og smertefritt alt foregikk ble jeg fullstendig beroliget. 🙂
     Ellers hadde jeg gjort høye anskrik.. vær trygg!!

  • Pupziz (Kari-Anne)
  • Posted 3 juli 2009 at 11:06 pm
  • Permalink
  • Svar

  Endelig er jeg litt mer på nett igjen jeg også:P
  NYYYYYDELIGE bilder, skulle ønske jeg hadde tid til å sitte sånn jeg også. Men jeg er av den typen som aaaalltid har dårlig tid:(
  MEN en dag skal jeg vel ta meg tid jeg også;)
  Nydelige blder i alle fall! God helg!

  • Så hyggelig å få besøk av deg igjen, og jeg er veldig glad du liker bildene! 🙂

   Når det kommer til fotografering og det å kunne lære litt mer om fuglene jeg er så glad i å ta bilder av, har jeg en engels tålmodighet.

   Innimellom slagene må du unne deg en pust i bakken du også. Det er så avslappende og gjør så godt bare å se de små og ofte forunderlige detaljene naturen har å by på… insektene, blomstene, fuglene, dyrene.. eller ganske enkelt la blikket få hvile på hva som helst. Ikke mye som skal til før batteriene lades til nye høyder. 😉

   Nyt helgen du også Kari-Anne!

    • Pupziz (Kari-Anne)
    • Posted 4 juli 2009 at 12:26 am
    • Permalink
    • Svar

    Min pust i bakken kommer som regel hjemme i trøndelag, på min kjære plass som du jo har sett på min blogg=)
    Jeg er ikke så flink til å ta bilde av alle dyrene rundt meg, elg, rådyr, kobbe, fugler osv, men tar masse makrobilder da… Tenkte å slenge ut noen på bloggen snart=)
    Ja ser ut til at jeg får fri søndag, mandag og tirsdag og jeg GLEDER MEG!=D

    • Nyt fridagene Kari-Anne, og at du finner fred i sjelen på plassen din i Trøndelag forstår jeg veldig, veldig godt. Der kunne jeg nok ha sittet i timesvis uten å ofre plikter, mas og jag en eneste tanke. 🙂
     Gleder meg til å se macrobildene dine. Det er en form fotografering jeg selv synes er skikkelig spennende. Kanskje setter jeg den optikken på kameraet i dag. 😉

 16. Spennende med så mye dyreliv. Spesielt å komme så nært innpå småfuglene og se hvordan de egentlig ser ut.

  • Skikkelig morsomt med så mye på en og samme morgenstund.
   Jeg har jo sett fuglene på ganske nært hold tidligere også, men aldri kunnet studere hver enkelt vingefjær slik vi gjorde denne dagen. Det var nemlig oftest på vingefjærene fuglenes alder kunne bestemmes.
   Så var det spesielt selv å få holde en av disse små.. og slippe den fri.

 17. Nydelige bilder du har tatt : D Og en kjempefin R! 😉

  • Tusen takk skal du ha Rebecca, og ha en fortsatt fin sommer med de firbente på stallen. 🙂

 18. Så spennende å få være med på dette, og så flotte bilder! Ja av og til kan det være greit å være tidlig ute 🙂 Ha en fin sommer!

  • Dette er den første av to ganger i år at jeg har vært tidlig på farten. Den andre var 9 juni, morgenen da rimfrosten lå ved Østensjøvannet.
   Dermed har jeg i grunnen hatt noen flotte opplevelser begge gangene.
   Kanskje jeg burde komme meg opp grytidlig litt oftere. 😉
   Ha en fortsatt finfin sommer du også!

 19. En flott fotoserie det der! Takk for kommentarene fra deg. Er på ferie nå og har derfor ikke så ofte nettilgang. Bildene legges automatisk ut etter en timeplan…
  Ønsker deg en flott ferietid!!

  • Tusen takk skal du ha, og du kan tro jeg hadde en trivelig dag!
   Jøss.. går det an å automatisere publisering av innlegg.. så smart!
   Kos deg videre i ferien Hans og ta massevis av bilder til oss. 🙂
   Selv tar jeg det stille og rolig nå i varmen, men litt fotografering blir det likevel.

 20. Supert ABC-R innlegg.
  Rådyrene er så vakre, men også så sårbare. Her ser vi dem kun tidlig om våren, og spor i form av spiste tulipaner og planter.
  Reven er også i nærheten.
  Ringmerkede fugler har jeg ikke sett her på Hurumlandet (Halvøy mellom indre Oslofjord og Drammensfjorden – kjent bla.a for den røde Hurum-granitten)

  Og regninger kommer stadig i postkassen: LOL.

  • *Smiler glad til deg*
   Jeg har faktisk sett rådyrene hver gang jeg har vært ute på Fornebu, men ikke bestandig så nært som denne gangen. Har til og med sett en bukk rett utenfor garasjen min her på Lambertseter. Selvsagt hadde jeg ikke kameraet med meg da.
   Ellers er jeg ganske godt kjent på Hurumlandet. Vi hadde nemlig landstedet vårt på Nærsnes. Min mor er født der skjønner du, og jeg har familie rundt forbi i området.

   Disse regningene er noe herk. Kan ikke forstå hvorfor de absolutt må dumpe ned i postkassen min også. Huttetu!!

   Men kos deg nå videre i sommervarmen uansett 🙂

 21. Spennende med så mye fintbesøk på morgenkvisten 🙂 Ingen tvil om det kan gi bonus å komme seg tidlig ut om morgenen, men det er tidlig da, hehe. Er et typisk B menneske, men det hender jeg glimter til 🙂 Fine bilder av dem alle sammen! Ha en fin kveld.

  • Det blir nok noen flere morgenturer ut til Fornebu. Skulle nemlig veldig gjerne hatt noen gode bilder av fasanene som tripper rundt der ute. De skygger imidlertid banen når det er folk der, så jeg får nok sitte på lur og håpe en eller fler av dem dukker opp. Dessuten kan det jo hende noe annet spennende kommer for å hilse på også. 😉
   Men så er det dette å komme seg opp da. Ikke bestandig så lett når jeg stadig sitter oppe til langt på natt.
   Nyt kvelden og finværet så lenge vi har det Rune! 🙂

 22. Så nydelige bilder! Utrolig at du klarer å få tatt så flotte bilder av så skvetne dyr som rådyr er.

  Ha en flott helg 🙂

  • Disse rådyrene var også ganske skvetne, men de stoppet opp når avstanden til meg var «betryggende» lang. Da gjaldt det å benytte anledningen så godt som mulig med håndholdt 500mm. 😉
   Kos deg videre i helgen du også!

 23. Det var nok til din ære at både rådyrene og reven dukket opp, like før bokstavdagen R 🙂 Så interressant å få være med på fuglemerking! Ja, de blir sikkert redde de småfuglene når de går i nettet, men så ser de etterpå at det gikk da bra :)De blir svært så små i hendene på mennesker ja! Flotte bilder! 🙂 Og flott R!!

  • Disse bildene tok jeg i slutten av april, så de har ligget i arikivet en god stund. Egentlig hadde jeg planlagt å lage et innlegg om datteren min som har et navn på R, men det ville hun slett ikke ha noe av. Dermed kom disse bildene til heder og verdighet likevel. 😉

 24. Så mange flotte bilder! Så ut som en interessant tur! 😉

  • Tusen takk skal du ha, og jeg hadde så absolutt en helt super dag!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: