Hopp over navigasjon

Flaggspettene er hyppige gjester på foringsplassen min. Jeg kan med sikkerhet si at det i hvert fall er tre av dem, to hanner og en hunn. Det blir ganske mye liv og røre når begge hannene dukker opp samtidig, og værre blir det sikkert etter hvert som våryrheten tiltar. Det er imidlertid en helt annen ting enn våryrheten jeg skal vise dere her.

Like ved foringsplassen står det en tørr og morken gammel bjerk, og i toppen av det har flaggspetten en av «smiene» sine. Der fester den kongler i små hull og sprekker og hakker ivrig løs for å få tak i konglefrøene. Det var for resten ikke mange frøene flaggspetten fikk ut av denne kongen før den datt i bakken. Men ingen grunn til å fortvile. Den hadde tydeligvis flere kongler på lur, og festet raskt en annen i sprekken.  

.

Så var det bare å hakke løs igjen.

Som dere ser har denne bjerketoppen blitt flittig brukt av spettene.

Siden det ikke var særlig gode lysforhold denne dagen, tok jeg noen små serier mens flaggspetten hakket som ivrigst. Da jeg senere lastet opp bildene, la jeg merke til at den uten unntak blunket i samme øyeblikk som den hakket. For meg er det morsomt å oppdage slike små detaljer, og akkurat dette blir nok en av de mange småting jeg kommer til å spørre fugle-ekspertene om. Jeg har selvsagt gjort meg tanker om hvorfor den blunker på denne måten, men det skal likevel bli artig å få en ekspertuttalelse.. for kanskje har jeg slett ikke rett i mine antagelser og får i stedet lære noe nytt og spennende.

Jeg lærte for resten noe nytt da jeg leste om flaggspetten i en av fuglebøkene mine. Der står det nemlig om hekkingen at:  «Begge kjønn hakker i april-mai ut redehull, som oftest i frisk osp eller annet løvtre. 4-8 glinsende hvite egg på underlag av trefliser. Ruges i 12 døgn, mest av hannen, som har hovedansvaret for mating av ungene de tre ukene i redet.»

Ikke værst.. som oftest er det jo vi jenter som blir overlatt slike strevsomme oppgaver. 😉

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i litt større format.)

Reklamer

14 Comments

 1. Flott bildeserie dette, nyttig lesing. Jeg så en gang for lenge siden en film om hai. Her oppdaget de også at haien lukket / blunket (øye ble helt hvitt) når den bet i åta/agnet som var lagt ut…De kom ikke med noe konklusjon om hvorfor….

  • Jeg synes det er artig å lage slike små serier som viser ting man vanligvis ikke fotograferer. Spesielt morsomt er det når jeg legger merke til små rariteter som her. Du verden så mye «unyttig» jeg har lært på denne måten! Unyttig er det vel egentlig ikke, for det giri hvert fall meg en større forståelse av alt som skjer ute i naturen.. og dermed også en større glede.

   Så alle tiders at du gjorde meg oppmerksom på at haien blunker på samme måte når den biter/angriper maten. Det skal jeg sørge for å flette inn når jeg spør biologene! Jeg har en mistanke om at forklaringen kan være den samme. Dette skal uansett bli spennende!!

 2. Skal bli spennende når du har fått uttalelse i fra eksperter! En flott fotoserie!! Jeg håper på like godt vær i morgen slik at jeg kommer meg ut på fototur i kulda.. Så mange fine motiv i dag og tenkte at jeg fikk farte i morgen mens de snekrer her på badet.. sukk…

  Ha en fin uke!

  • Det kan nok ta litt tid før jeg får svaret på dette med blunkingen. Må jo treffe den rette ekspertene først. 😉

   Med snekkere i huset kan det være godt å komme seg bort fra rotet en stund, så jeg skal krysse fingrene for at sola skinner fra skyfri himmel for deg i morgen!

   Måtte du få en alle tiders uke du også!

 3. Virkelig flotte flaggspett bilder. 🙂 Ligge på redet er det så strevsomt da? 🙂

  • *ler*
   Nei.. akkurat å ligge på redet er vel mer kjedelig enn strevsomt. Men dagene han har hovedansvaret for mating blir nok et pes uten like. 😉

   Glad du liker bildene selv om de er tatt en overskyet dag med lite og flatt lys. 🙂

 4. Morsomme bilder av en morsom fugl!
  Vi har flaggspetten her også, men den setter seg heller i treet og hakker på det enn å spise solsikkefrø eller meiseboller 🙂

  • Til å begynne med gjorde flaggspettene akkurat det samme ved foringsplassen min. De satt seg gjerne i et lite tre ikke så langt unna der meisebollene henger, og hakket i barken mens de holdt øye med meg. Først når jeg trakk meg litt unna våget de seg frampå. Nå begynner de, og spesielt den ene hannen, å bli mer tillitsfull.

   De våger seg nok frampå hos deg også etter hvert som de føler seg mer trygge. Vedder imidlertid på at de allerede nå nyter av godsakene når kysten er klar. 🙂

   (Et par svartmeiser ser nå ut til å ha funnet matfatene mine. Håper de setter seg et passende sted slik at jeg får noen brukbare bilder av dem i dag.)

   • Vi har jo foringsplassen vår rett på utsiden av et vindu, så vi følger med på de innenfra, og allikevel holder de seg til treet, så det er jo mulig de ser oss gjennom vinduet? Det gjør ihvertfall skjærene, de stikker med en gang vi titter på de 🙂
    Lykke til med svartmeisprosjektet, håper du blir fornøyd! 🙂

    • At fuglene ser gjennom vinduene er det ingen tvil om. Det har jeg selv erfart mang en gang!

     Skyene hadde fått overtaket da jeg omsider kom meg ut i skogen i dag. Tok med kameraet likevel, men svartmeisene dukket ikke opp mens jeg var der. Det gjorde imidlertid flaggspetthannen. Får bare håpe på bedre lykke med svartmeisene neste gang. 🙂

     Har planer om å henge opp en liten foringsautomat med nøtter på verandaen min. Tror vel neppe det kommer særlig mange småfugler opp hit til fjerde etasje, men det koster ikke stort å prøve.

 5. Flott serie av flaggspetten du fikk med deg hjem, det har jeg ikke sett tidligere at de fester konglene for å få ut frøene, spennende og artig 🙂 Tenker det blir liv i leieren når det lir mot vår.

  • Akkurat dette med «spettesmier» har jeg kjent til en god stund, men jeg har av en eller annen grunn ikke tatt bilder av slike situasjoner tidligere. Måtte selvsagt velge en grå dag når jeg først gjorde det.
   Det er for resten ganske lett å se på bakken rundt treet hvor de har smiene sine. Der ligger det nemlig som oftest ganske mange kongler.

   Sist vår var flaggspetthannene illsinte på hverandre, og jeg regner med det samme kommer til å skje i år også. Krysser fingrene for at jeg klarer å få noen bilder av dem denne gangen!

 6. Her lærte jeg også noe nytt, hehe! Flaggspetten er flott å se på. Blir artig å høre hvorfor den lukker øynene mens den hakker da.. 🙂

  • Jeg fikk spurt fugleekspertene om akkurat det for et par dager siden. Fikk vel egentlig ikke noe konkret svar.. bare kommentaren «en interessant observasjon», og antagelsen om at det var for at fuglen ikke skulle få fliser i øyet. Ikke kunne de svare på hvorfor flaggspetten (og sikkert også de andre spettene.. foruten vendehalsen) har en «kile» nedover på hver side av nebbet. Tror ikke noen av dem hadde merket seg disse kilene, og krysser fingrene for at de kan gi en forklaring neste gang jeg møter dem.

   En idiot (som meg) kan helt klart spørre mer enn ti vise kan svare! 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: