Hopp over navigasjon

Denne gangen viser jeg dere bilder av brunnakken som så langt denne vinteren har holdt til i Vigelandsparken. Siden brunnakke er en and som bare sporadisk besøker Østensjøvannet – og da som oftest er ganske sky – ville jeg benytte anledningen til å få noen bilder av den nå mens det ennå går an å få den på rimelig nært hold ved å gå ut på isen.

Jeg oppdaget ganske raskt at denne karen hadde innledet et temmelig uvanlig forhold til en stokkand hunn.

Det var nesten rørende å se hvor opptatt de var av hverandre, hvordan de stelte med hverandre…

… og hvordan han hele tiden passet på sin kjære.

Rivalene var mange, så brunnakken hadde stadig sin fulle hyre med å holde dem unna.

Det skal bli spennende å følge med på om de kommer til holde sammen også utover våren.

Spørsmålet er om hun etter hvert vil finne en av «sine egne» mer attraktiv..

.. eller om han vil kaste vrak på henne når brunnakkehunnene melder sin ankomst.

Det er vel ganske sannsynlig og mest naturlig at dette vil skje. Likevel hadde det vært spennende om båndene de nå har knyttet er så sterke at det etter hvert vil dukke opp et kull med små hybrid-unger.

Enn så lenge får vi bare følge med og nyte synet av de to som holder så tett sammen.

I motsetning til mange andre ender har brunnakkehannen sjelden tendenser til flerkoneri.

Han viser seg i det hele tatt som en god familiefar både ved å passe på hunnen når hun ruger og ved å hjelpe til med ungepass etter klekking.

 I så måte er han nok langt å foretrekke framfor de utro og unnasluntrende stokkandhannene.

Visst er han fargerik og flott, så jeg forstår godt at hun har falt for denne oppmerksomme karen.

Og han ser ut til å være veldig stolt av sin utkårede.

.

.

Nok en gang ble det kanskje litt for mange bilder. Det til tross tar jeg sjansen på å legge ut enda noen få til. Jeg synes nemlig de fortjener å bli vist fram i lyset fra den lave ettermiddagssolen også.

.

.

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

Hos Petunia vil du finne link til flere innlegg i denne ABC-serien.

Reklamer

50 Comments

 1. Flotte bilder! Kanskje jeg får ta meg en tur til frognerparken selv.

  • Det bør du gjøre Joakim. Da vil du sikkert også få bilder av krikkand-hannen som holder seg i parken for tiden. Jeg bør nok ta en tur jeg også. Denne gangen hadde jeg nemlig ikke stativet med, og spesielt bildene av krikkanda fikk lide under det. 😉

 2. Flotte bilder av fine gakk-gakker:-)))

  • Tusen takk skal du ha Hilde.. og måtte du få en riktig fin OL-helg. 🙂

 3. Alldeles underbara bilder på dessa fina änder!
  Trevlig helg!

  • Er de ikke søte sammen Maria!?! Ble varm om hjerte av å se på dem jeg.
   Ønsker deg også en finfin helg 😀

 4. Vilka otroligt vackra fågelbilder. Är du fågelskådare? Så läckert!!:)))
  Ha en trevlig helg.

  • Jeg kan ikke kalle meg en fugletitter, for jeg er ikke så veldig opptatt av å se flest mulig arter. For meg er det langt mer morsomt å ta bilder av fuglene jeg kommer på skuddhold av.. uansett hvor vanlige de måtte være. Brunnakken er imidlertid en av de jeg bare har avstandsbilder av. Derfor må jeg benytte anledningen nå mens den byr seg.
   Veldig glad du liker bildene mine, og kos deg videre i helgen Maria. 🙂

 5. Hvor er du altså bare dygtrig med dit kamera 🙂

  • Så hyggelig sagt av deg Rimkoger!
   Jeg skulle mer enn gjerne også hatt dine evner til å briljere med ord. Men.. så lenge jeg kan glede meg med kameraet mitt får jeg vel være fornøyd med det. 😉

 6. De ser jo totlt forelsket ut og du fanget det kjempebra!
  Lov meg å holde meg oppdatert på dette forholder – for, som du skriver, så er det ganske uvanlig og ikke minst spennende å se om hun heller velger en av sine.

  • Jeg kommer til å stikke innom parken med jevne mellomrom for å holde et øye med dem. Etter hvert som isen smelter unna kan det imidlertid bli litt vanskelig å beholde oversikten. Ser jeg dem sammen langt utover våren, og senere med unger, skal jeg garantert vise dere og gi deg beskjed. 🙂

 7. gjør ingenting at bildene er mange når de er så vakre som her . Vi får håper kjærligheten varer da, vakker kjærlighet her. F

  • Godt å høre at dere står ut med alle bildene. Jeg hadde litt problemer med å begrense meg her.

   Det hadde vært veldig artig om de hadde fått kjærlighetsbarn disse to, men ungene ville nok få et ganske traurig liv. De vil jo sannsynligvis være dømt til et ganske ensomt liv uten mulighet til å få egne barn. Egoistisk sett har jeg imidlertid veldig lyst på bilder av den «lykkelige familien».

 8. Vidunderlige bilder fra Vigelandsparken,
  eller Frognerparken, som vi gjerne lokalt kaller den.

  • Vanligvis kaller jeg den Frognerparken jeg også, men her måtte jeg jo få med V’en. 😉
   Denne parken har veldig mye mer å by på enn bare Vigelands fantastiske skulpturer. Derfor besøker jeg den også relativt ofte. Nå som disse to har blitt et par, blir det nok enda hyppigere besøk.
   ..Og tusen takk for denne flotte tilbakemeldingen Tor!

 9. Dette var en usedvanlig fin serie. Flotte bilder..

  • Tusen takk skal du ha Ragnar.. og kos deg videre i denne OL-helgen. 🙂

 10. Herlige bilder dette. Brunnakken er ei stilig and! Har stokkender i dag og krikkand for tre dager siden. Det er masse ender der det er åpent vann også her i Trondheim!

  • I vinter har det tidvis vært ekstremt lite åpent vann på Østensjøvannet, og trengselen blant fuglene har vært stor. Nå har fuglene heldigvis i hvert fall litt mer å boltre seg på.

   Særlig mye åpent vann er det foreløpig heller ikke i Vigelandsparken.
   I tillegg til stokkender, måker av ulike slag og denne brunnakken holder også en krikkand hann til der. Den fikk jeg ikke særlig mange gode bilder av, så jeg får gjøre et nytt og tappert forsøk når været bedrer seg igjen. Føler at jeg må benytte anledningen mens den er her. 😉

 11. Ønsker deg en flott fredagskveld!!

  • Takk det samme Hans, og nyt helgen!!

 12. Fine billeder af ænderne. Jeg kan godt lide, at du har været i niveau med dem, da du tog billederne. Mange billeder af ænder og svaner er taget oppefra og ned.

  • Jeg er så enig med deg Henny! Oppefra-og-ned-bilder blir liksom ikke det samme. Egentlig brude jeg ha lagt meg helt ned på isen, men det hadde ikke vært særlig apetittelig. Dermed satt jeg meg i stedet så langt ned på huk som jeg bare kunne. 😉

 13. Denne karen har jeg ikke sett før. Men du, så forelsket han virker på det tredje bilde. Nydelig bilder. Ha en riktig god helg!

  • Brunnakker finnes over det ganske land, men de jeg har sett tidligere har vært veldig skye og holdt seg langt utenfor skuddhold. Derfor var det spesielt artig å kunne komme så nær den som i Vigelandsparken.
   Det tredje bildet er ikke særlig godt, men jeg falt også for det blikket de sender hverandre. 😀
   Ha en riktig god helg du også Qehenne!!

 14. Jeg sier ja takk til en sjarmerende brunnakke-hann… 😉

  For en herlig billedserie og historie! Blir nok spennende å følge dette forholdet.

  • Det sier jeg også.. men slike mannfolk vokser nok ikke på trær! *ler*

   Jeg hadde planlagt å ta en svipptur til parken for å sikre meg noen bilder av denne brunnakken og en krikkand hann som også holder til der nede. Jeg ble imidlertid så fascinert av dette paret at jeg ble der hele den dagen og hele neste dag også. Bare været bedrer seg tar jeg nok flere dagsturer ned til dem. 😉

 15. ååå, så fine bilder!
  Kjempesøte ender, man kan faktisk lese omsorg ut av de 🙂

  • Ja, er de ikke søte Anne!?!
   For meg var de nesten rørende å se på, ikke minst fordi jeg hele tiden kunne jeg «lese» menneskelige uttrykk hos dem. 🙂

 16. Åh, så romantisk ❤ Jeg håper det blir hybrid-andunger!

  • Da krysser vi fingrene for hybrid-andunger begge to! 😀

 17. Fantastiske bilder! 🙂

  • Tusen takk skal du ha Linsky! 🙂

 18. Hei, så mange herlige bilder du har lagt ut her! De to ser virkelig forelska ut! 🙂 Vet neimen ikke om jeg har sett brunnakkeand før.. Et flott eksemplar av en make det der da, skjønner jeg, på mange og kanskje alle punkter 🙂 Og veldig vakker!

  • Det er ikke ofte jeg har sett brunnakke-ender, og da bare på laaaang avstand. Derfor var det også skikkelig artig å kunne komme så nær innpå denne. Når han i tillegg var så opptatt av stokkand-kjæresten sin, kunne jeg vel ikke forlange noe mer. 🙂

 19. Så utrolig flott denne brunnakkehannen er og serien er kjempekoselig. Som vanlig er bildene flotte!

  Takk for timene vi tilbragte ved Østensjøvannet forrige lørdag, jeg lærte litt om fuglene som jeg allerede har dratt nytte av. Jeg tok turen til Vigelandsparken søndags ettermiddag, men jeg så dessverre ikke denne flotte karen.

  Denne helgen ser det ut til at det ikke blir noe fotovær dessverre, men man lever en stund på slike vakre vinterdager med fotoglede.

  Ha en flott helg!

  • Ja, takk for den hyggelige stunden vi fikk ved vannet Eva. Gleder meg til vårdagene og -kveldene der nede. Håper vi treffes der nede i den perioden også!

   Så synd at du ikke fikk se disse to sammen på søndag. Det er åpent vann flere steder enn nedenfor fossen i parken. Krikkanda farter litt fram og tilbake mellom disse stedene. Kanskje herr Brunnakke og hans kjæreste fulgte hans eksempel… eller kanskje hun allerede har sviktet ham for en stokkand-hann? Nå blir det ekstra spennende å se etter dem neste gang jeg er i parken.

   I påvente av bedre vær får vi heller redigere litt og ellers glede oss over det gullrushet vi har opplevd på TV de siste dagene.

   Kos deg videre i helgen du også Eva. Jeg må en tur ut i ruskeværet.. og akkurat nå grøsser jeg bare ved tanken. Ikke annet å gjøre enn å pakke på seg det varme og vindtette tøyet. 😉

 20. God ettermiddag, og som vanlig en fremragende bildeserie av fugler. Det var en oppmerksom han vil jeg si. Men får håpe at han ikke gakker hen og er utro… Koser meg med gullrush på tv, og masse oppussing i heimen..

  • Hei på deg Lavia!
   Jeg tror aldri jeg har sett en så galant herremann som denne her. I hvert fall ikke i fuglenes verden. Skal bli spennende å se hvordan dette forholdet utvikler seg.
   Godt du kan kose deg med oppussingen. Jeg synes bestandig akkurat det arbeidet er et pes, men sååå tilfredsstillende når alt er ferdig og jeg kan nyte resultatet. Sender dere masse ståpå-humør og krysser fingrene for mer gull i løpet av kvelden.

 21. Du verden for en flott og delikat herremann,nyyydelig i fargen og kontrastene.
  Vakre stemningsfulle bilder som alltid.

  Du ! Jeg trodde jeg hadde flyttet til sommerøya…..men snart ligger huset vårt under snøen(bilde på bloggen min) tror jeg blir smågal snart!!

  • Visst er han flott Siv, og mye enklere å få bilder av enn krikkandhannen som var den jeg egentlig jaktet på. Håper på bedre lykke med ham neste gang jeg er i parken. 😉

   Huttetu!! Nå får det være nok snø for denne vinteren!!

 22. Så søte de var sammen, hadde jo vært spennende å få se hva og hvordan avkommet evt ville sett ut. Men at de har funnet hverandre er det vel ingen tvil om 🙂 Herlige og flotte bilder av dem.

  • Håper de holder sammen, at de blir værende i Frognerparken og at vi får se avkommene senere i sommer. Frykter imidlertid at det er mye som må klaffe før vi kommer så langt.

   Var en liten tur nedom Østensjøvannet i dag, og der oppdaget jeg at flere av stokkendene var fullstendig fjærløse nedover halsen. Har ikke sett noe lignende før, så jeg håper ikke det har brutt ut en sykdom!!?!! Kanskje du vet om dette er et «normalt» fenomen?

 23. Utrolig skjønt med det andeparet som har funnet hverandre til tross for at de ikke tilhører samme type. Håper de holder sammen, skikkelig flotte bilder 🙂

  • Jeg har etter hvert sett en del hybrider (ender og gjess), så det er tydeligvis ikke uvanlig at fugler finner hverandre på tvers av artsgrensene. Skulle gjerne også få tatt bilder av kjærlighetsbarna disse kanskje får fram. 🙂

 24. Veldig flotte bilder av brunnakken! Likte historien du formidler med serien din, ser ut til at denne er nokså kjærlighetssyk av seg… Et søtt par disse to – nydelig presentert!

  • Jeg bruker mye tid på fuglefotografering. Det meste av den går imidlertid med til bare å observere fuglene. For meg er det nemlig vel så morsomt å se hva de holder på med og samtidig prøve å forstå hvorfor de gjør som de gjør. Etter hvert har jeg oppdaget mange små snodige atferdsmønstre.. som har resultert i «håpløse» spørsmål til fugleekspertene. Setter nok snart grå hår i hodet på dem. 😉

 25. Nydelig serie med ender. Her bare snør det for tiden.

  • Det snør og snør her også Morten, men jeg ser i hvert fall tegn på at det går den rette veien. På Østensjøvannet har det de siste dagene smeltet is i metervis. Et godt tegn på at vi snart kan glede oss over mange fine vårdager!! 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: