Hopp over navigasjon

For to, eller er det kanskje tre år siden, ble det klekket et kull med veldig lyse stokkender ved Østensjøvannet. Fem av de seks ungene holder fremdeles til der nede. Nå lurer jeg på om kanskje damen på det øverste bildet kan være et avkom etter en av disse lyse. Hun skiller seg nemlig klart ut blant de andre, og i mine øyne er hun helt nydelig.

På bildet under ser dere en av de lyse hunnene fra det opprinnelige kullet..

.. og dette bildet er tatt under samme lysforhold av en hunn med farger og mønster vi normalt ser.

Men tilbake til damen jeg antar kan være av «andre generasjon». Det første jeg la merke til ved henne, var den nydelige fargen hun har fra nebbet og et stykke nedover halsen. Så la jeg merke til at mønsteret i fjærdrakten hennes også er annerledes. Det framstår stripete i stedet for spraglete…

… og er dermed ganske ulikt mønsteret hos de andre hunnene:

Jeg har fremdeles Pål Hermansens ord friskt i minne…  hvis fuglen/dyret på bildet kunne ha vært utstoppet, blir det for kjedelig i lengden. Derfor forsøkte jeg denne gangen bare å vise dere bilder hvor det foregår noe mer. Ser imidlertid at jeg nok en gang har syndet.

Det får stå sin prøve. Lille fru Stokkand er så vakker at dere må tåle noen «utstoppede bilder» også. Jeg håper i hvert fall at jeg er på vei i riktig retning.

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

Reklamer

16 Comments

 1. Det er litt morsomt og flott at du prøver å følge med på generasjonene også. Vi andre har nok med å se forskjell på han og hun.

  • Jeg vet jo ikke om denne kan være andre generasjon, for jeg har ikke sett de lyse endene sammen med unger. Nå er ikke det særlig rart da, for det er mange steder ved vannet hvor hunnene gjemmer seg bort med ungene sine mens de er små. Synes imidlertid denne virker som en salig blanding av en lys og en vanlig stokkand. Dermed er det i hvert fall ikke usannsynlig. 😉

 2. Tredje bilde nedenfra er svært langt fra kjedelig, og selv ikke den beste utstopper kunne fått til det nydelige fargespillet vann/and, og den krystallklare vanndråpen fra nebbet!

  • Med «utstoppede bilder» mener jeg det fjerde og de to siste. Dråper bidrar ellers til fint liv i bildene. Men for all del.. man har ofte bruk for «artsbilder» også!

 3. 😉

 4. Det er vel først når en har fått det helt skarpe og tradisjonelle bildet at en tør å eksperimentere med bevegelse og action?
  Sånn er det i alle fall ed meg. Flotte bilder dette!

  • De første gangene jeg fotograferer en «ny» fugl, forsøker jeg å sikre meg gode nok artsbilder. Senere vil jeg gjerne at det foregår noe mer i bildet. Men jeg har veldig sans for det Pål Hermansen sier. Et artsbilde bør sannsynligvis også ha det lille ekstra ved seg. Vi får bare gjøre så godt vi kan og trene iherdig videre Hans!

   I grunnen er det flott at vi hele tiden har noe å strekke oss etter. Det betyr jo at denne hobbyen vår alltid vil by på utfordringer.. og stor glede når vi lykkes. 🙂

 5. Med «utstoppede» bilder som dette lever jeg mer enn godt! Syns det er en nytelse å se på de vakre bildene du tar av fugler. Får ikke på noe vis en følelse av at det ikke er liv i de bildene du tar. Blikket, omgivelsene, tilstedeværelsen. Det hadde du aldeles ikke fått ved knipsing av utstoppede dyr. Mener – og har alltid ment – at du er en glitrende fotograf. Brodern og jeg overøser deg med bare godord når vi treffes og pludrer fotografering, bare så du vet det 😉
  Vakre damen. Jeg har alltid likt den mer forsiktige skjønnheten til fugledamene enn deres mer brautende motpart – selv om de gjerne er noen hakk flottere rent objektivt sett.
  Veldig flott stripefjærdrakt på denne damen. Morsomt med variasjon i dyrelivet.

  • En KJEMPESTOR, god og varm tusen-takk-klem kommer susende til både deg og brodern!! Dette var utrolig hyggelig og inspirerende å høre! 😀

   Spesielt om vinteren synes jeg stokkandhunnene kommer veldig godt til sin rett. De varme fargene hun har blir så flotte mot snø og is. Hannene er unektelig mer prangende i sin fjærdrakt, men de gjør seg på en måte bedre i samspill med en mer sommerlig natur.

   Takk og pris for variasjonene. Uten dem hadde vi ikke hatt denne vakre damen ved Østensjøvannet. 😉

 6. Det er alltid en glede å se dine fuglebilder, praktfulle bilder Inger Johanne.

  • Tusen takk Rune, det varmer. 😀
   Jeg legger jo ut så mange fuglebilder at jeg ofte frykter dere går skikkelig lei!

 7. Spennende med disse lyse stokkanddamene – tror ikke det er så uvanlig med slike lyse fargevarianter, så 2-3 stykker ved Nidelva i Trondheim i fjor høst. Kan godt være at den mellomlyse er et avkom av lys mor, men kan sikkert også være avkom av «vanlige» foreldre, men med en slags mutasjon i fargeanlegget.
  Utstoppede fugler, ja – det er vel her vi amatørene skiller oss fra de helproffe fotografene. Jeg er veldig godt fornøyd med hver nye fugleart jeg klarer å feste til brikka – utstoppet positur eller ikke! Men jeg prøver jo etter hvert å få fuglen i et bestemt miljø, i ei bestemt lyssetting eller en bestemt situasjon. Lett er det ikke, og som regel veldig tidkrevende. Så får man vel heller glede seg litt ekstra når man lykkes med det ekstraordinære. Jeg liker bildene dine, Inger Johanne – du har mange ulike arter på bloggen din som jeg aldri har sett.

  • De er sikkert ikke så uvanlige disse lyse. Uansett er det artig med fuglene som er litt annerledes. Lurer for resten på om det her hos dem som det er med fargeanlegg hos katter. Der må begge foreldrene være bærer av dillusjonsgenet for at ungene skal få de avdempede fargene (blå, creme, lilla osv).

   Jeg følger den samme oppskriften som deg når jeg møter en ny fugleart – prøver først å få et best mulig artsbilde. Alt annet får komme som en bonus senere hvis anledningen byr seg.

   Jeg fortviles ikke dersom blinkskuddene uteblir. Det altoverskyggende for meg er nemlig fremdeles, og heldigvis, fotogleden. Det forhindrer imidlertid ikke at jeg hele tiden forsøker å strekke meg etter det som vil gi et bedre resultat.. og på den veien har du unektelig kommet veldig mye lenger enn meg med de praktfulle bildene dine!!

   Nå gleder jeg meg villt og uhemmet til mer av isen smelter på Østensjøvannet og sommergjestene vender tilbake med alt liv og røre det fører med seg. Da dukker også fotogjengen opp igjen og vi har det utrolig trivelig sammen utover våren. Hvis du likevel skal til Oslo i denne perioden MÅ du komme innom Arvid!!

 8. Ja, jeg skulle absolutt ha vært en tur ved Østensjøvannet. Svoger’n min bor like i nærheten, så jeg får snakke med kona om å få til en kombinert besøks- og fototur! 🙂

  • Dette høres jo alle tiders ut! 😀 Foreløpig har ikke særlig mye av isen smeltet, så det drøyer nok ennå et par uker før sensongen er i gang. Skal holde deg oppdatert om utviklingen der nede jeg.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: