Hopp over navigasjon

Dere kan tro jeg lurte da jeg så denne fluen. Jeg har nemlig aldri før lagt merke til en flue som  holder bakkroppen bøyd ned og inn under buken slik denne gjør.

Dermed ble nok et spørsmål sendt biologene. Ganske raskt fikk jeg tilbakemelding om at dette er en vepseflue (Conopidae) og mest sannsynlig en Sicus ferrugineus som er en av de vanligste her i Norge.

Vepsefluer er en ganske liten familie av spesialiserte fluer. De kjennes kanskje lettest igjen på den nedoverkrummede bakkroppen. Ellers er de alle slanke, har et stort hode med forholdsvis små fasettøyne og en lite hårete kropp. Alle våre arter er parasitter på broddveps, en gruppe som blant annet omfatter veps, bier, humler og rovveps.

Mange arter ligner på bier og veps. Dette gir beskyttelse mot fugler og andre rovdyr, og kanskje gjør dette det også lettere for fluene å komme innpå ofrene sine. Ofte finner man vepsefluene på blomster. Det er jo et gunstig sted for dem å vente på bier de kan angripe.

Hunnene fanger vertsdyret i flukten og legger egg på det. Det kan forklare hvorfor disse fluene har et usedvanlig hardt hudskjelett. Vertene har jo ofte giftbrodd og er godt i stand til å forsvare seg. Den framoverbøde bakkroppen hjelper trolig hunnen å legge egg raskt før bien får summet seg til å angripe.

Larven utvikler seg inne i vertstdyret og spiser det opp innenfra. Det ser ut til at de utvokste larvene får verten til å grave seg ned i jorda, der larven så forpupper seg. Noen arter kan gjøre en viss skade ved å angripe honningbier.

Du finner mer informasjon om vepsefluene på Wikipedia.

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

Reklamer

2 Comments

  1. Intersant lesing om fluen og flotte bilder med fine farger. Jeg fant også en rar sak som dalte ned fra himmelen for noen uker siden. Den klarte å stikke av fra munnen til en fugl, men var ikke helt flyvedyktig i øyeblikket så den landet på vår hveranda og jeg fikk tatt noen bilder før den kom til seg og fløy videre. Det viste seg at det var en klubbveps.

    • Jøss.. dobbel flaks! Den stakkars vepsen fikk livet i gave og du fikk bilder av den. Tror ikke jeg en gang har sett klubbveps jeg, så den må jeg google med en eneste gang.

      Ellers er det bestandig spennende å oppdage slike «nye» småtasser. 🙂


One Trackback/Pingback

  1. By De blir nok fler « Fotoboksen on 28 jul 2010 at 11:21 pm

    […] ikke lenge siden viste jeg dere en snodig liten vepseflue. Disse jeg nå viser dere tilhører den samme lille familien av spesialiserte fluer og […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: