Hopp over navigasjon

De siste par ukene har den store naturlige enga i Prinsdal/Oslo virket som en magnet på meg. Der er det nemlig et utrolig stort mangfold av insekter, både store og små. De fleste er nok ganske vanlige, men det finnes også flere som er mer sjeldne. Her er et bitte lite utvalg av de mange småkrypene jeg har møtt der ute.

Det første bilde viser en keiserkåpe-sommerfugl som det er relativt mange av på enga. Mange fluer er det selvsagt også. Dette mener jeg er en rødkinnet spyflue, en av de blå spyfluene våre. Legg merke til for en heftig «snabel» den har!

Litt trist er det å høre alle gresshoppene som har begynt å spille. Det betyr jo at høsten nærmer seg. Hundre prosent sikker er jeg ikke, men dette tror jeg er en gråbrun markgresshoppe.

Sommerfuglen under er tydeligvis et lite mysterium. Jeg har lagt ut bilder av den på «Spør en biolog«, men ingen ser ut til å kunne fortelle noe om den. Kanskje noen av dere kan hjelpe meg? For ordens skyld bør jeg vel fortelle at vingeoversiden er uten særskilt mønster og er farget ganske jevnt brun i samme nyanse som den dere ser på vingeundersiden.

Edderkoppene har jeg generelt problemer med å artsbestemme. Jeg er imidlertid temmelig sikker på at disse to tilhører krabbeedderkoppene.

Spesielt denne neste er jeg litt nysgjerrig på. Siden ingen av biologene har svart meg på denne heller, må jeg vel kanskje registrere meg på edderkoppforumet for å finne ut av disse edderkoppene.

To ulike arter bloddråpesvermere er også representert på enga. Seksflekket bloddråpesvermer er ikke så uvanlig, men denne som heter Liten bloddråpesvermer er mer sjelden og oppført på rødlisten som «sårbar». Derfor er det godt å se at disse gjør det som er nødvendig for å sikre arten et videre liv. Disse to ser for øvrig veldig ulike ut. Biologene er ikke sikre på om den ene er veldig slitt, eller om Liten bloddråpesvermer kan forekomme i ulike fargenyanser. Etter å ha observert svermerne over tid, heller jeg nok mest til at den bleke fargen skyldes slitasje. 

Like sjeldne og sårbare er heldigvis ikke de små og fargesprakende oransjegullvingene.. her representert ved en hunn.

Det er heller ikke denne enda mindre årenebbmotten.

Gullbassen skal avslutningsvis få symbolisere at denne «Edens hage» er gull verd. Dens framtid er imidlertid temmelig usikker. Jeg håper av hele mitt hjerte at myndighetene ser verdien i den, velger å frede den og sørger for at den bevares som en naturlig eng. Bare på den måten kan artsmangfoldet opprettholdes.. til glede for oss og for generasjoner som kommer etter oss.

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

6 Comments

 1. ååå, du og disse insektsbildene dine 😀 du får de jo så skarpe!
  Superartig å komme så nær innpå 🙂

  • Jeg sniker meg innpå så forsiktig jeg kan, men du verden så mange ganger jeg har sagt at «Se, der sitter det en flott.. – nei, der satt det en flott..». Ute på denne enga er det heldigvis så mange ulike og spennende småkryp at det likevel ikke er noen som helst grunn til å fortvile. 🙂

 2. Flotte skarpe bilder av insektene 🙂

  • Det har vært en utfordring å få småkrypene i fokus denne sommeren. Vindforholdene har nemlig ikke gjort det særlig enkelt. Selv om mange må slettes, så blir det alltid noen i fokus også.

   Ikke alle bildene her er så skarpe som de burde ha vært, som for eksempel fluen. Valgte å ta vare på det uansett fordi den snodige «snabelen» ligger i fokusområdet. Edderkoppen som har fanget en larve burde også ha vært hakket bedre, men jeg liker situasjonen og dette var det eneste jeg fikk tatt av dem før de forsvant ned i gresset. 😉

 3. Jeg må innrømme at jeg faller litt for bilde med edderkoppen som har middagstid 🙂 Alle de andre er også kjempe bra bilder. Men dette skiller seg litt ekstra ut hos meg. Flott skue av «undergrunden» 🙂

  Trond

  • Dette beviser nok en gang at Pål Hermansen har rett i at det bør skje noe i bildene. Det er selvsagt greit med «artsbilder» også, men de tilhører den kategorien jeg kaller «utstoppede» og blir en smule kjedelige i lengden – uansett hvor fine de ellers måtte være. Tror nok 90% av bildene mine ligger i denne siste kategorien.

   Føler at man må være utstyrt med mye flaks eller ha en engels tålmodighet for å få dokumentert de spesielle øyeblikkene. Selv blir jeg nok litt for ivrig og svinser fra det ene motivet til det andre. 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: