Hopp over navigasjon

Forrige dagen kom jeg over denne buskvepsen, Dolichovespula media, som er en av Norges største vepsearter. Der og da visste jeg ikke hva den var, men for at en biolog lettere skulle kunne identifisere den ble jeg anbefalt å ta et bilde av ansiktet også. Det ble ikke bare med det ene, for vepsen begynte akkurat da å stelle seg. Dermed var det duket for et lite «stelle-show».

Øverst står den nærmest i startgropen. Så.. klar ferdig gå! Først må den gnikke seg på kinnene…

… deretter i nakken.

Så må pannen få seg en omgang. Først den ene siden…

… så den andre.

Bena må selvsagt også vaskes.

Jeg er jammen glad jeg slipper å ha en fot i munnen og samtidig gni meg i pannen med den andre.

Mer fotarbeid…

… og enda mer.

For ordens skyld bør jeg vel også vise dere hele vepsen og fortelle litt om den. Fra Wikipedia har jeg sakset dette:

«Buskveps er rovdyr og lever av andre mindre dyr, ofte larver til insekt som lever i vegetasjonen. Dersom byttet har bein eller vinger, fjernes disse med de kraftige kjevene. Larvene blir matet med en blanding av byttedyr, nektar og spytt.

Buskveps hører til blant de sosiale insektene og danner svermer. De bygger beige eller brunlige runde bol. Bolet bygges vanligvis i busker eller trær. Nye bol har et innflygningsrør til åpningen på undersiden. Eldre bol er utvidet og innflygningsrøret mangler eller er blitt innbygd. Bolet er på sitt største utpå sensommeren. Inntil da har larvene blitt utviklet til sterile arbeidere, men nå dannes hanner og kjønnsmodne hunner. Disse parer seg. Hver høst (vinter) dør svermen ut og bare de befruktede hunnene, kalt dronningene overlever vinteren. Om våren danner hver dronning en ny sverm.»

Bare sånn for å advare tar jeg med dette også:

«Arbeiderne er sterile hunner som har eggleggningsrøret omdannet til en stikkebrodd. Brodden har noen små mothaker, men disse er for små til at brodden sitter igjen, derfor kan samme veps stikke flere ganger. Brodden står i forbindelse med giftkjertler. Normalt er giften ufarlig for mennesker, men enkelte kan kan få allergiske reaksjoner

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

4 Comments

  1. For en flott stelle seg serie og informasjon. Er den over hele landet tro? Synes jeg har sett bolet som passer til beskrivelsen..

    • Her har jeg bare Wikipedia å støtte meg på. Der står det at denne vepsen helst finnes «på øst- og sørlandet, vest til Rogaland. Den synes å være sjelden på vestlandet og sør i Midt-Norge, men er registrert fra Trøndelag og Nordland.» Dermed er jeg litt usikker på om den finnes så langt nord som hos deg.

      For ikke lenge siden leste jeg om et ganske stort bol i et tre, men om det var laget av veps eller humle er jeg usikker på. Tror det var omtalt på «spør en biolog». Skal sjekke og eventuelt komme tilbake tilsaken. 😉

  2. Artig!! Fikk meg en god latter igjen her! Livet er snodig.. de er som katter, sitter og vasker seg, eller som oss tobeinte da.. 😉 Men ikke med en arm og en fot samtidig nei… Ler.. 😉

    • Jeg slutter aldri å forundres over alt det snodige som er å se der ute i naturen. Man trenger ikke dra lange veier heller, for selv rett utenfor kan de mest spennende skuespill utspille seg.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: