Hopp over navigasjon

For meg som tar mye makrobilder,  føles det som om det har blåst ganske mye i hele sommer. Denne dagen var intet unntak. Faktisk blåste det så mye at jeg var i ferd med å forkaste denne flotte og fargerike spyflua som motiv, da jeg plutselig oppdaget at det kom noe ut av munnen dens. Den blåste en boble! Dermed måtte jeg likevel sende avgårde et par serier og håpe at følgefokuset ville klare å holde tritt med vindkastene. Det gikk heldigvis sånn nogenlunde.

Boblen ble bare større og større.

Selvsagt måtte jeg forhøre meg på «Spør en biolog» hva dette kunne være. At flua blåser en boble hersker det ingen som helst tvil om. De lærde spekulerer imidlertid fortsatt på hva årsaken til denne bobleblåsingen kan være.

I løpet av de siste årene har spesialistene lagt fram en rekke teorier på det internasjonale flueforumet «Diptera.info». Skal vi få svaret på denne gåten må vi nok avvente at de klarer å samles om en konklusjon der inne. Som eksempeler kan jeg nevne at både fordøyelse og regulering av kroppstemperatur er blant de teoriene det jobbes med. De av dere som har lyst til å lese mer og se bilder av flere fluer som blåser bobler, kan besøke denne diskusjonstråden.

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

Reklame

8 Comments

 1. Kanskje den har funnet en tyggegummi i parken? 🙂 Eh.. nei, sikkert ikke, men flotte bilder ble det. Ganske forunderlig sak at den blåser bobler som dette.

  • Det så faktisk ut som om den blåste en tyggegummiboble, og jeg ventet at boblen hvert øyeblikk skulle sprekke og klistre seg til ansiktet på stakkaren. Men det ble jeg snytt for!
   Skal titte innom diptera-tråden med jevne mellomrom for å se om ekspertene finner ut av hvorfor noen fluer (og andre) driver med dette. Synes det er en ganske snodig affære.

   Jeg er generelt veldig fornøyd med Sigmaen.. bortsett fra akkurat det at den er for treg i autofokuseringen. Derfor ble jeg faktisk ganske overrasket over at jeg fikk såpass mange brukbare bilder av denne situasjonen. Det var antaglig meningen at jeg skulle få det festet til brikken. 😉

 2. Enda så mye jeg kryper rundt i busk og kratt, det her har jeg til gode å se! Fantastisk flotte bilder! Noe av det rareste jeg har sett! 🙂

  • Etter at jeg oppdaget denne flua, har jeg faktisk sett og fotografert flere som driver med det samme. Nå som du er oppmerksom på at de kan blåse bobler, kommer sikkert også du til å få se det. Jeg skal krysse fingrene for deg. 🙂

 3. Ler her jeg sitter….. Tyggis?? ^^)

  • Kanskje det er forklaringen på disse boblene.. at fluene rett og slett bare har tatt seg en jafs av en brukt tyggis. 😉

  • Steinar Bråten
  • Posted 17 september 2010 at 8:20 am
  • Permalink
  • Svar

  Herlig bildeserie!
  Har savnet deg på fugleforum og har sett det har vært lite aktivitet på hjemmesiden din, men skjønner det er bloggen som er din arena for tida. Masse flotte bilder og interessant lesning.

  mvh
  Steinar

  • Denne MEen min setter en del begrensninger for meg. Klarer som oftest bare å være aktiv på ett nettsted av gangen, og det er hjemmesiden min som får lide mest under det. Sist sommer tok jeg mange insektbilder. Dermed måtte jeg registrere meg på «Spør en biolog» for å finne ut hva jeg hadde foreviget. Det førte til at alt annet ble satt på vent. Jeg bør nok bli flinkere til porsjonere overskuddet mitt slik at jeg på en bedre måte kan være aktiv på de ulike sidene mine med jevne mellomrom.
   Tilbakemeldingen din varmer.. og nå føles det som om formen sakte men sikkert bygger seg opp igjen. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: