Hopp over navigasjon

Før forrige rundes X søkte jeg litt på nettet og fant MC-klubben XO’s Ladies her i Oslo. Jeg rakk imidlertid ikke å komme i kontakt med noen av medlemmene før innlegget skulle publiseres. Da vi begynte på ny runde, var jeg ganske sikker på at denne gangen skulle jeg få det til. Men den gang ei. Det ser nemlig ikke ut til å ha vært noen særlig aktivitet i klubben, og heller ikke denne gangen har jeg klart å få kontakt med medlemmer. Derfor viser jeg dere bare den herlige logoen klubben har og linker opp hjemmesiden. De av dere som måtte ønske det, har sikkert større hell enn meg med å få kontakt.

I stedet vil jeg nå vise dere litt av det som har bidratt med noe Xtra for meg disse siste dagene.  Tidligere idag ble jeg for eksempel Xtra glad for at trekryperen omsider dukket opp på foringsplassen min igjen.

Jeg har i flere uker vært xtra påpasselig med å stå muse stille hver gang de temmelig skye grønnfinkene har vært i nærheten. På min måte har jeg forsøkt å vise dem at jeg slett ikke er farlig. Nå ser det ut til at de har forstått akkurat det. I dag våget de seg nemlig fram til matfatet mens jeg var der. Jeg fikk til og med lov til å ta et par bilder uten at de ble skremt.

Så har jeg vært i Oslo Reptilpark og hilst på to xtra søte «vanlig silkeape»-brødre som har flyttet inn til iguanen der nede. Du verden for noen herlige, små skapninger de er! Disse gutta kommer fra en dyrehage i Danmark.

Det er imidlertid i Brasils regnskoger, sør for Amazonas-elven, at de naturlig hører hjemme. Der lever apene sammen i små familiegrupper (3-15) høyt oppe i trekronene.

Vanlig silkeape gjenkjennes ganske lett på de hvite duskene rundt ørene. Disse duskene mangler hos barna. Pelsen er grå og svart med lysere striper, de har et hvitt område i pannen og ansiktet er uten pels.

Oppe i tretoppene finner silkeapene mat og får beskyttelse mot rovdyr. Fortennene er forlengede og brukes til å gnage hull i barken på trærne så de kan få tak i kvaen og saften.  I perioder av året, når det ikke er så mye frukt, er dette en viktig del av dietten.

Et par i flokken er dominerende, og det er bare dette paret som får barn. Hunnen er gravid i litt under fem måneder og føder som regel toeggede tvillinger. Det er imidlertid hannen som passer ungene etter fødselen. Han bærer dem på ryggen. Hunnen må finne mat for å kunne produsere nok melk til ungene, og har bare ungene når de skal die. Unger fra tidligere kull hjelper til med å oppfostre senere unger før de forlater flokken.

Silkeapene er aktive om morgenen og ettermiddagen/kvelden. Midten av dagen bruker de til å hvile og stelle hverandre i pelsen. Gruppen sover sammen i sovetrær som de oppsøker før sola går ned.

Silkeapene har klør på hendene og føttene istedenfor flate negler. Bare tommelen og storetåa har en negl. Klørne gjør det lettere for apene å klatre i trær og holde seg fast til stammen og greiner. Apene kan til og med klatre nedover med hodet først. Halen brukes for å holde balansen.

Silkeaper kommuniserer både med lyder, lukter og ansiktsuttrykk. De renser pelsen til hverandre som et tegn på vennskap og geiper gjerne med tunga til kjæresten.

(Faktainformasjonen har jeg funnet på sidene til Dyreparken i Kristiansand og Akvariet i Bergen.)

Hvorvidt iguanen er glad for å ha fått selskap av silkeapene, vet jeg ikke. Foreløpig protesterer den i hvert fall ikke på at de stadig klatrer rundt både på hodet og ryggen.

Guttene steller hverandre både titt og ofte, og da er det kanskje naturlig for dem å stelle litt med iguanen også.

Lysforholdene er ikke de aller beste i Oslo Reptilpark, og tidvis kan det være vanskelig å unngå refleksjoner i glasset. Jeg synes imidlertid refleksjonen av den lille gutten gjorde seg bra sammen med de lekende apene.

Brødrene har ikke vært lenge i Reptilparken, og foreløpig har de ikke fått noen navn. Det er det barnehagebarn som etter hvert skal gi dem. Dermed var det også flere barnehage-grupper på besøk mens jeg var i reptilparken. Noen hvisket meg i øret at «Loffen» og «Laffen» er ett av de mange forslagene som har kommet inn. Synes det var noen riktig flotte navn, og enn så lenge er det hva jeg kommer til å kalle dem.

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

På Petunias temablogg finner du link til flere innlegg i denne serien.

Reklame

34 Comments

 1. de var xekstra søte jeg.både fugl og aper..

  • Jeg fikk nesten lyst til å ta med silkeapene hjem, så søte er de. Men fri og bevare for et kaos de ville laget her hjemme. *ler*

 2. Snygg klubbmärke Mc-tjejerna har!
  Dina fågelbilder är superfina, och de små silkesaporna är ju helt bedårande söta!
  Fint fotat!
  Trevlig helg!

  • Vedkommende som har laget det klubbmerket fortjener virkelig ros. Det er jo bare sååå treffende!
   Så er jeg selvsagt veldig glad du synes om bildene mine… og ha en riktig fin helg du også!

 3. Ohhhh så söta silkesaporna är
  Alla dina bilder är helt fantastiska sen tycker jag att du har skrivet sååå bra till dem också.
  Översta bilder är ju superbra till temat.
  Där ser man verkligen xet…..
  Kramizzz.
  Grattis till et fint arbete både med text och bild.
  Lotta

  • Jeg ble stående en laaaang stund hos silkeapene bare for å nyte synet av dem. De er jo nesten like søte og morsomme som kattunger!
   I utgangspunktet visste jeg ingen ting om disse skapningene. Skal jeg vise bilder, føles det riktig at jeg også forteller litt om dem. Det betyr at jeg må lete opp litt fakta. Egentlig er det ganske artig å finne ut ting om det jeg fotograferer. Selv lærer jeg mye av det, og det er givende å dele også dette med dere. Da forstår du sikkert at det gleder når du setter pris på det jeg har skrevet her.
   God takk-skal-du-ha-klem Lotta! 🙂

 4. SÅ flotte bilder! Apene er søte. 🙂

  • I virkeligheten er de nesten søtere enn godt er Linsky! 🙂

 5. Spør du meg, så er jeg mer enn godt fornøyd med disse bildene. Det hadde holdt med det flotte bildet av trekryperen! Fantastisk!
  Nok et eksempel på at tålmodighet lønner seg:)

  • Jeg har vært så bekymret for trekryperne ved foringsplassen. De har jo vært borte i ukesvis! Trodde innerst inne at de hadde bukket under i den strenge kuldeperioden. Det høres kanskje litt dumt ut at man skal bekymre seg for et par småfugler, men jeg får på en måte et eierforhold til fuglene på foringsplassen min. Dermed ble jeg faktisk Xstra glad da de dukket opp igjen!! 🙂

 6. Du tager de dejligste billeder, fantastisk smukke! Vi har samme forhold til de små fugle på foderpladsen – bekymrer os, hvis de pludselig er væk. Jeg har også netop set en træløber, de er utroligt kønne, når man ser dem tæt på 🙂

  Ha’ en god weekend!

  • Så godt å høre at det ikke er bare meg som har et nært forhold til fugler vi hjelper gjennom vinteren!
   Lurer på om jeg skal henge opp noen fuglekasser til dem i skogen også. Det ville jo være skikkelig artig om noen flytter inn.
   Trekryperen blir det nok ikke, for den vil helst hekke under løs bark. Men kanskje blåmeisen.. 😉

   En riktig, riktig god helg til dere også!!

 7. Nå ble jeg Xstra glad over å finne flotte fugler og ikke minst de søte silkeapene. Men den tanngarden på den ene da…
  God helg!

  • Silkeapene må nok ha slike tenner og klør for å overleve der de naturlig hører hjemme. Siden de er så små, er imidlertid ikke tennene særlig større enn det pusene mine har.
   Visst er de utrolig søte, og jeg fikk så lyst til å kose med dem. Tror ikke det hadde vært særlig lurt. Regner nemlig med at jeg i så fall hadde fått store merker etter både tenner og klør!
   Får nok kose med pusene i stedet.

   Ha en riktig god helg du også Lavina. Håper dere får like fint vær som det vi har hatt i noen dager nå!

 8. Dine dyre/fuglebilleder er som altid perfekte.
  At du ikke kan komme i kontakt med xo-ladies er ikke så underligt. S står jo for ukendt…

  • AHA!! Der har vi årsaken *ler*
   Som alltid setter du meg i godt humør Rimkoger 😀

 9. Digger «ridetur»-bildene! Så silkeapene i Akvariet i Bergen når vi var der i fjor, men fikk langt fra like bra bilder som du har fått her. Nydelige små dyr!

  • Det er artig å hoppe litt hit og litt dit i innleggene. På den måten blir det i hvert fall en smule variasjon. 😉

   De silkeapene er så nydelige at jeg blir nødt til å besøke dem i ny og ne. De minner på så mange måter om kattunger, og kattunger er noe av det herligste jeg vet. Tidligere hadde jeg et lite oppdrett av katter, og det er ikke få timer jeg bare satt der og så de små pelsballene leke med hverandre. Trenger ikke TV da gitt!

 10. Nydelig bilder. Du er heldig som får lov til å komme så nærme dem. Ha en riktig god helg!

  • Jeg har funnet ut at med litt tålmodighet kommer jeg ganske nær småfuglene på foringsplassen min. Tror de blir vant med at jeg er der og etter hvert forstår at jeg ikke innebærer noen fare… tvert imot. Hver gang jeg kommer får de jo mye god mat.

   Silkeapene var ikke redd publikum. Tror i stedet de var ganske så nysgjerrige på oss som sto utenfor glassveggen. De satt i hvert fall ofte helt inntil vinduet og glodde leeenge på oss. Oslo Reptilpark er et spennende sted. Derfor er jeg glad jeg har muligheten til å besøke det nesten så ofte jeg vil.

   Ha en riktig god helg du også Qehenne!

 11. Silkeaber er bare så søde at se på. De kan vist godt være temmelig aggressive i virkeligheden, men på billeder er de xtremt søde! 😉

  • Ikke bare er silkeapene søte på bilder, men herlige å se i lek også! Noen riktig hjerteknusere. Tror nok imidlertid de kan bite fra seg så det svir! 🙂

 12. ÅÅÅh, så fint innlegg med de apene.
  Stilig løsning.

  Ha en riktig god helg! 😀

  • Disse små apene stjeler det meste av showet på Oslo Reptilpark nå om dagen. Ikke rart egentlig, for mens de fleste andre dyrene stort sett holder seg i ro fyker disse rundt i en uberegnelig og livsbejaende lek.
   Måtte du også få en finfin helg Linn 🙂

 13. Ja her var det mye extra flott å se på.

  • Du må ta en tur til silkeapene du også Morten. De er så utrolig søte!
   Ha en riktig, riktig god helg i finværet 😀

 14. Jeg liker dette innlegget.
  Og de silkeapene er bare helt skjønne.
  Har sett dem in natura i Brasil.

  • En ting er å se dem i fangenskap slik som her. Myyyye større er det å se dem i sitt rette element! Heldige du som har fått oppleve det! 😀

 15. De apene var da virkelig som fotomodeller å regne. Herlig alt sammen. God helg!

  • Det var ikke mange øyeblikkene de satt stille nok til at jeg fikk bra bilder av dem. Kunne jo ikke bruke særlig rask lukker i det lille lyset som var der inne. De var imidlertid så morsomme bare å se på at bildene etter hvert ble av underordnet betydning. Og jeg fikk i hvert fall disse. 🙂
   Ha en riktig god helg du også!!

 16. Morsomme skapninger de silkepene. Flotte bilder som vanlig.

  • Skikkelig morsomme småtasser er de, og tusen takk skal du ha!

 17. Heisann!
  Har vært litt treg av meg i det siste til å sjekke ut alle bidragene på ACB.
  Men nå håper jeg på litt mer tid framover, for det er virkelig mye fint å lære, se og oppdage.
  Artig med silkeaper og reptiler. Merkleig hvor mange underlige dyr som finnes! Du har fanget flere morsomme uttrykk!
  Ha en fin dag i morra!

  • Mangfoldet der ute i naturen er ufattelig stort.I hvert fall fortoner det seg slik for meg. Og disse silkeapene er et fornøyelig bekjentskap.
   Kos deg videre i uka du også Bjorgning!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: