Hopp over navigasjon

Skjære - 6.3, 1/1000, ISO 500

Denne litt rufsete skjæra har i sommer hatt sin faste plass på en av steinene langs veien inn til parkeringsplassen ved Østensjøvannet. Det er en fin plass den har funnet seg, for akkurat her legges det ut mye mat til fuglene. Den har hele tiden vært like rufsete i fjærdrakten, men det kan virke som om den har vokst litt etter som ukene har gått. Derfor har jeg en mistanke om at den kan være av årets kull, men helt sikker er jeg ikke.

Selv om jeg har sett den sitte der utallige ganger, har jeg ikke tatt bilder av den. Akkurat denne ettermiddagen falt imidlertid lyset så fint inn på den, slik at fjærdrakten skimret i de nydeligste blåfarger. En slik anledning kan man jo ikke la gå ifra seg.

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

Skjære - f7.1, 1/1000, ISO 500

Reklamer

22 Comments

 1. Så vakker han er der han sitter! Liker godt skjærer og de har jo en stor funksjon med å ta seg av søppel i byen.

  • Jeg liker også skjærene. De stikker imidlertid som oftest når man nærmer seg. Derfor blir det heller ikke så mange bilder av dem.
   Visst er de fine renovasjonsarbeidere, men de bør lære seg å legge alt papir ned i søppelkassene igjen etter å ha raidet dem. 😉 Ellers er de absolutt flinke til å rydde opp i matrester som kastes rundt omkring!

 2. Ja, så flott den er der den sitter. Kjempe fint gjenskinn i fjærene 🙂 Selvom jeg ikke er så glad i disse fuglene var det nesten synd i denne … ensom og forlatt…

  • Du trenger slett ikke å synes synd på denne Charlotte. Den har nemlig som oftest hele slekten rett i nærheten. 🙂

 3. De er egentlig veldig fine, og når lyset faller på som her kommer jo virkelig fargene godt fram. Skulle nesten anta at det er årets kull det der, har var liksom litt «sånn» pjuskete. Flotte bilder av han.

  • Helt fra første gang jeg la merke til denne tassen, har jeg antatt at det er en ungfugl.. nettopp på grunn av den pjuskete fjærdrakten og også på grunn av holdningen. På den annen side har jeg jo hatt en kjøttmeis som fast gjest ved foringsplassen min helt siden sist høst, og han er fremdeles like pjuskete. Derfor er jeg litt usikker med hensyn til denne, men bare ørlite grann.
   Som oftest vil vi ha bilder av de mer sjeldne og spektakulære fuglene, men de er i grunnen like fine disse vi har rundt oss hele tiden. De fortjener egentlig å bli fotografert ofte de også.

 4. Du har fått fram fargene fint på denne. I dag skinner sola og jeg har fotografert hvite sommerfugler, har imidlertid samme problem som du har med å skille de. Jeg har sett mange bilder på nettet og for meg så ser det ut til at det er mange andre som tar feil også og det gjør det jo ikke lettere å finne fram …..

  • Godt å høre at det ikke bare er meg som har problemer med de hvite sommerfuglene Morten. Jeg har nemlig følt meg ganske alene om ikke å se forskjell på dem, og som du sier.. ved å se på bildene på nettet blir man om mulig enda mer forvirret!
   Har adressen til en biolog med sommerfugler som spesialfelt. Kanskje jeg skulle sende ham en mail og be om gode råd for oss!

   • Høres ut som ed god idee.

    • Skal gi deg beskjed hvis jeg får noen greie identifiseringstips. 🙂

 5. Nydelig!

  • Tusen takk skal du ha Sandra! 🙂

 6. Et nydelig bilde av skjæra. Jeg synes den er veldig vakker 🙂

  • På mange måter tror jeg vi er så vant med å se disse fuglene at vi ikke registrerer hvor fine de egentlig er. Når solen skinner på dem slik som her, blir de faktisk helt nydelige med fargespillet. 🙂

 7. Jeg kan skrive under på at tror man at «sjura» er alene så tar vi grundig feil. Straks han/hun finner mat så er hele slekta.. Opplevde det her i vinter, de satt i rad og rekke og ventet på tur for å forsyne seg av meisebollen..

  Jeg har et par her som er av fjorårets kull, og vet du når det regner som verst så sitter de i vedsjåen..

  Flotte bilder og flotte farger du fikk fram..

  • Vi har det av og til morsomt med å legge ut store meiseboller til skjærene og fotografere dem når lyset er fint. Meisebollen stikker vi ned i en sprekk i berget slik at den sitter godt fast og er skjult for kameraet, og bollene må ikke være så små at fuglene klarer å fly avgårde med dem. Av og til kan det utspille seg heftige episoder i kampen om godbitene, og da er det helt utrolig spennende!

   Så artig med skjærene du har på tunet! Det høres ut som om de fortjener å bli fotografert i alle tenkelige og utenkelige situasjoner. Du får bare sette igang. 😉

 8. VAKKERT! Denne fuglen er ikke mange glad i.. Men, når en ser etter hvor fin den er og tenker på jobben den gjør så bær en tenke seg om.. Du har fått frem fargespillet i fjæra på bildene ! Hadde 3 brødre her av samme art som faste gjester ved huset i 3 år men nå er de borte.. Ikke for at jeg kaster mye søppel på utsiden her da.. de satt under luftelukene i kjellern på varme dager 🙂

  • Jeg har ingen ting imot skjærene jeg, men det er vel fordi de aldri har vært til plage for noen i familien vår.

   De er tydeligvis ganske smarte! Hos Lavina setter de seg i vedskjulet når det regner, og hos deg satt de seg under luftelukene på varme dager. Artig!

   Skjærene er egentlig veldig pene, og de fortjener vel ikke at folk misliker dem så sterkt? Hva gjør de som er så galt mon tro?

 9. De er forbundet med overtro og varsler død i familien om de kakker på ruta hos deg.. Min farmor fortalte at satte sjura seg på gjerdet så skulle man være på vakt for da kom det sladder til gårds..

  Jeg skulle gjerne ha funnet en plass for fotografering men har ikke mulighet.. Skal se hva jeg finner som kan festes på stolpen og den står rett utenfor stuevinduet som sagt. Vedskjulet må bli flombelyst skal jeg få blinkskudd.

  • Der lærte jeg noe nytt om skjæra.. artig!!
   Ikke visste jeg at den var forbundet med gammel overtro og kunne gi varsler.

   Jeg forstår at det kan bli vanskelig å fotografere dem inne i vedskjulet, men du finner sikkert på noe lurt etter hvert. Kanskje du kan snekre sammen et hensiktsmessig fuglebrett på toppen av en stokk?

 10. Man lærer noe stadig vekk om sjura. Skulle gjerne ha snekret en fuglekasse, men det blir i så fall et lite ett.

  Sola skinner igjen her..

  • Du trenger vel egentig ikke noen kasse. Tror et enkelt brett vil være lettere å fotografere på. Dessuten er det lurt å feste en fin “ventekvist” på stokken. Det er nemlig mens fuglene sitter på den at det nesten er best å ta bildene.

   Jeg har planer om å få snekret en slik flyttbar stokk før vinteren. Da kan man jo enkelt variere bakgrunnen, og flytte hele greia i forhold til lyset.

   Så har vi fint vær begge to. Her er det også varmt så det holder. Vi får nyte det så lenge det varer Lavina. Har inntrykk av at regnskyene kommer tilbake allerede neste uke. :/


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: