Hopp over navigasjon

Gamle Lier sykehus - f13, 1/125, ISO 200

Det har gått meg hus forbi at ABC-leken har startet opp på runde nr 2. Derfor tar jeg nå igjen det tapte ved å vise dere noen bilder jeg tok på gamle Lier sykehus for noen dager siden. (Se nederst for A-innlegg.)

Jeg kan takke Knips & Nips for at jeg ble oppmerksom på disse gamle bygningene. Det finnes tre av dem. Etter hva jeg forstår skal to av dem etter hvert rives, mens det tredje skal restaureres. Jeg valgte å gå inn i det sistnevnte, men fordi jeg på forhånd ble advart om bygningens tilstand våget jeg ikke å gå høyere enn til andre etasje. Visst forsøkte jeg meg på trappen videre, men den knirket så heftig at jeg valgte å snu. Kanskje våger jeg meg videre opp ved en senere anledning dersom jeg har en større og modigere maur ved min side. 

Nå er det ikke lov å gå inn i bygningene. De er forsøkt avsperret, men det blir stadig nye hull i gjerdene.

(Før markøren over bildene for EXIF-info, og klikk for å se dem i større format.)

Gamle Lier sykehus - f9, 1/400, ISO 200

Det sies at det spøker i disse bygningene, noe jeg faktisk godt kan tenke meg. Mange har nemlig fått en ublid skjebne innenfor disse veggene på grunn av datidens behandlingsformer.

Gamle Lier sykehus - f9, 1/30, ISO 200

Det var en snodig opplevelse å gå rundt der inne og se hvordan forfallet hadde fått fritt spillerom. 

Gamle Lier sykehus - f9, 1/4, ISO 200

En del ungdommer har visst også fritt spillerom her inne.  I et senere innlegg skal jeg vise dere bilder i den forbindelse.

Gamle Lier sykehus - f9, 1/20, ISO 200

Legg merke til hvordan malingen stedvis nærmest «renner» ned av veggene. 

Gamle Lier sykehus - f9, 1/3, ISO 200

Overraskende var det å se en ren badekåpe henge på knaggen der inne. Antagelig tilhører den en av ungdommene, for jeg tror neppe den har hengt der i snaue 30 år.

Gamle Lier sykehus - f9, 1.600, ISO 200

I den «rennende» malingen så jeg mange fjes. Ser dere også damen som titter ned i vasken?

Gamle Lier sykehus - f9, 1/40, ISO 200

Midt i alt forfallet var det ett rom som virket nærmest intakt… og at det var akkurat dette rommet er i grunnen en smule tankevekkende.

Gamle Lier sykehus - f9, 1/8, ISO 200

Jeg var ikke inne i bygningen så veldig lenge. Følte meg nemlig på en måte både utsatt og sårbar. Det er imidlertid et spennende sted å fotografere, så jeg håper at en eller flere av fotovennene mine har lyst til å bli med meg tilbake senere i høst. Da våger jeg meg sikkert både høyere opp og inn i de andre bygningene også.

Gamle Lier sykehus - f16, 1/250, ISO 200

Jeg har et innlegg som ville passet helt utmerket til A-runden i denne serien. Sjekk bare her!

Som vanlig anbefaler jeg at dere besøker Petunias temablogg for å se flere innlegg i denne serien.

ABCrunde2logo_thumb3

50 Comments

 1. Spennende historie og spennende bilder. Og veldig spennende med det ene rommet som så veldig mye nyere ut enn alle de andre…nesten litt skummelt!

  Ha en strålende fin søndag, det skal jeg (uten å tenke på hvor gammel jeg blir, hehe) 🙂

  • Med tanke på hvordan alle de andre rommene ser ut, var det litt merkelig at akkurat dette rommet skulle vær så til de grader spart for tidens tann… ja, nesten litt skummelt.
   Kos deg videre på denne dagen din. Du har jammen vært en snill jente så fint vær som du har fått. Alderen skal du ikke bry deg om. I forhold til meg er du bare barnet Kjersti! Heldigvis har jeg i hvert fall barnet inni meg fremdeles. *ler*

   • Jeg har noen av mine kjære der oppe, så jeg spør alltid om fint vær på dagen min, og noen ganger hører de på meg 😉
    Alder er bare et tall, vennskap knyttes på tvers av «aldersgrenser», og man er ikke eldre enn man føler seg. Og man _skal_ beholde barnet i seg 🙂

    • Jeg er så enig Kjersti 😀

 2. Uff der var det det skummelt, man hører gråt og føler tristheten som sitter i veggene.

  • Det sitret litt i ryggmargen ja. 😉

 3. WOW! Jer er virkelig imponert over at du gikk inn der ALENE!!! Fy, søren, det hadde jeg virkelig kviet meg for – godt å ha med husbonden, ja 😉

  Så moro at du har blitt inspirert av meg, men vi har jo også selv blitt inspirert av andre bloggere.

  Du skriver at du ikke var der inne så lenge, men jeg synes du har fått flott fangst. Og, jaaaa – jeg ser damen på ved vasken. Moro 🙂

  Selv hadde jeg litt mere trøbbel i den andre bygningen vi var i. Ikke syntes jeg den var like bra å fotografere i, og jeg kjente meg en smule uvel der inne. I ett av rommene fikk jeg rett og slett ikke knipset ordentlig bilde heller – det ble bare uklart opp mot taket…. Merkelig, og jeg tror så gjerne der er andre enn oss som går igjen der. Vi har vært der tre ganger, men tar sikkert turen igjen snart.

  Ha en finfin søndag 🙂

  • Det skjer ofte at jeg begir meg ut på halsbrekkende prosjekter alene. Egentlig utrolig at det så langt har gått bra. Jammen godt at lykken av og til er bedre enn forstanden! Dette var kanskje ikke så halsbrekkende i ordets rette forstand, men skummelt nok likevel. Vil absolutt foretrekke å være sammen med noen neste gang!!

   Selv om jeg ikke opplevde noe slikt som du beskriver (spooky!), følte jeg på en måte at jeg måtte være kjapp med fotograferingen og komme meg ut igjen.

   Ellers er det alle tiders at vi kan inspirere hverandre her inne i «verdensveven».

   Ha en alle tiders søndag dere også Lene! 😀

 4. Det er vel snart bare jeg som ikke har vært der å fotografert. Flott serie her med mange fine bilder.

  • Det er såpass spennende å fotogtafere der at jeg nok kommer til å ta flere turer. Vi kunne jo slå oss sammen. 😉

   • Hmm kanskje det.

    • Bare gi meg et lite vink hvis/når det måtte passe, og aller helst dagen i før slik at jeg ikke forplikter meg på annet hold. 🙂

 5. Jeg tror IKKE jeg hadde turt å gå inn der alene – men det er jo fint for oss som da får nyte så mange flotte bilder. Synes bygningen er vakker, både ute og inne. Men tenk alt som har foregått der – sikkert mange energier der inne, ja! Og ja, jeg ser godt damen som titter ned i vasken! Fin søndag til deg!

  • I utgangspunktet var jeg ikke «redd» i det hele tatt. Men så møtte jeg noen sykehusansatte som fortalte både dette og hint om både bygningens tilstand og hva som som visstnok skulle ha foregått. Ingen av dem hadde for øvrig vært der inne selv. Derfor har jeg inntrykk av at de syntes det var artig å se bildene da jeg møtte dem igjen senere.
   Kos deg videre i søndagen du også Randi.

 6. Det er litt rart… det er så vakkert i alt sitt forfall..
  Men det er jo synd at det står slik og ikke blir gjort noe med. Hus trenger folk!
  Utrolig fine bilder:) og det var også andebildet ditt på A:)
  Kjempefint at du blir med på ABC’n

  • Stedvis var det faktisk nesten vakkert inne i det gamle sykehuset, men det fortjener absolutt å bli restaurert.

   ABC-leken er skikkelig artig, så du skal ha en stor takk for at du orker å ta på deg jobben å administrere enda en omgang Petunia!! 🙂

 7. Jeg tilstår gerne, at jeg ikke var gået alene ind i den bygning. Spøgelser/genfærd skræmmer ikke, men jeg har læst for mange krimier 😉

  Flotte fotos, på samme vis som at meget rynkede personer kan være smukke…

  • Kanskje det er rynker denne gamle bygningen har fått. Da er det godt at en ansiktsløftning står for tur. 😉

 8. Tak for din dejlige kommentar på min blog, også jeg glæder mig til at se, hvad du bringer torvs.
  Om dit bidrag: Det er dybt fascinerende, smukt i forfaldet i undergangen. Næsten fornemmer jeg spøgeriet i form af 1000 stemmer fra en tid, som ikke er mere.

  • Det er da ingen ting å takke for Rimkoger. Slik er det bare. 🙂

   Jeg hørte ingen stemmer der inne i den gamle bygningen, men jeg følte på en måte nærværet. Håper de sjelene som måtte finnes der inne blir fornøyd når «hjemmet» deres blir satt istand igjen. De fortjener på en måte det.

 9. Veldig fascinerende bilder. Utrolig flotte bygninger. Tragisk at de har blitt så utrolig nedslitt og forfalt..

  Veldig fin B.

  • Tusen takk skal du ha Ellen. Selv om det kommer til å koste en hel masse, så er jeg glad denne bygningen skal få komme til heder og verdighet igjen.

 10. Så spennende! En venninne og jeg har også tenkt oss på fotosafari til Lier og/eller Dikemark neste helg! Gleder meg veldig til å besøke stedene, jeg har en sær forkjærlighet for skumle steder, spesielt tidligere mentalsykehus! Skylder på alle skrekkfilmene jeg har sett opp gjennom årene 😉

  • Du har all grunn til å glede deg Ithil. Det bugner av motiver der inne, og jeg er overbevist om at du kommer til å få mye fint ut av dem!
   Jeg leste på nettet at i hvert fall en av bygningene har vært benyttet under en filminnspilling. Det var visst ganske spooky mens de holdt på med det. 😉

 11. Flotte bilder, men akk et skrekkens sted! Jeg har hørt at det er ulovlig å gå der alene siden det er falleferdig. Ja, det spøker der. Ikke et sted hvor jeg ville ha kjent på energiene..

  Litt historie finner du her…

  http://gamle-lier-mentalsykehus.piczo.com/historie?cr=5

  Ha en fin søndag!

  • Det er ikke lov å gå inn der.. alene eller om man er to eller flere i lag. De ansatte ved den nye delen av sykehuset har faktisk fått beskjed om å ringe politiet dersom de ser uvedkommende på stedet.
   Jeg konsentrerte meg ikke om energiene der inne, men sanset dem likevel. For en som er mer følsom for slikt enn meg ville det derfor antagelig fortone seg ganske heftig.
   Takk for at du satt inn linken her Lavina. Jeg leste artikkelen rett etter at jeg hadde vært på Lier, men glemte å referere til den oppe i innlegget.

   Sender deg en gooood nattaklem 🙂

 12. Vet du nå er det så mange som har vært på tur med kamera til Lier sykehus, men allikevel så har alle klart å fange forskjellige ting ved stedet.
  Det bildet som er tatt utenifra og opp, med gardinene utenfor… er litt nifst.

  Har så lyst til å ta turen selv, men aldri i livet om jeg tør å dra alene.

  Flott innlegg!

  • Jeg antar vi må ha gått i ulike hus og i ulike etasjer. Ikke at jeg har sett alle bildene som er lagt ut, men i løpet av mitt besøk så jeg ingen av de samme motivene som på bildene jeg har tittet på. Egentlig er det ganske snodig.

   Om du først er der ute, så er jeg ganske sikker på at dragningen inn hadde blitt så stor at du ikke ville klart å stå imot du heller. 😉

 13. Noe av det mest spennende jeg har sett i blogger-verden
  — det skal du ha.

  • Takk skal du ha Tor. Det var faktisk spennende også.
   For øvrig har jeg inntrykk av at ganske mange bloggere har vært innom dette sykehuset i løpet av høsten, og det blir nok flere turer på meg også før oppryddingsarbeidene begynner. 🙂

 14. Se der ja – så var eføyen endelig blitt rød!

  Jeg har vært i alle rom i alle bygningene. Tre turer, 10 timer og 670 bilder….
  Med lommelykt siste gang, for virkelig å utforske de mørkeste
  krokene. Ubehagelig å finne bl.a. et gammelt loft med pasientgarderoben….
  Forfallet er enormt – hærverket og rotet er voldsomt.
  A (gamle D) det er vel der du har vært, er jo også utbrent i den ene fløyen.

  Jeg tror de ansatte blåser en lang marsj i å ringe noen, det har de gitt opp for lengst. Jeg finner stadig vekk bilder av stedet ute i bloggverden, så det har fått en aldri så liten ny renessanse ser det ut!

  • Du verden! Så var det vel ikke så farlig å bevege seg opp trappen til øverste etasje likevel da. Neste gang skal jeg ta sjansen!!
   Jeg vet ikke hva huset heter, men det ligger nederst av de tre.. og det hadde brent i første etasje.
   De sykehusansatte jeg snakket med fortalte at det stadig var fotografer på besøk.. men de skjønte ikke hva som var så fint å ta bilder av der inne.
   Tror vel egentlig de er mest opptatt av å holde ungdommene unna, ikke oss med kamera. 😉
   Du får ta deg en tur igjen nå som eføyen har blitt rød. Tror nemlig ikke det er lenge før bladene faller av alle sammen.

 15. Steike så fascinerende og, på sitt sprøe vis, vakre disse bildene var. Jeg falt veldig for de avflassede veggene som bare har fått lov til å rolig flasses av. Utrolig hva tidens tann gjør bare den får styre på i fred.

  • Vanligvis har jeg ikke særlig mye til overs for forfall som motiver, men jeg ble veldig fascinert da jeg så bildene til Lene. Det er «vakkert» på en særegen måte. Gleder meg faktisk til neste besøk.. for det skal bli fler!

 16. Flotte bilder! Vakkert og skummelt på en gang! Og du er tøff som turte å gå inn, hadde ikke jeg gjort tror jeg;)

  • Tusen takk skal du ha Kristine.. og jeg er enig med deg i at det på en måte både er vakkert og skummelt på samme tid.
   Synes selv jeg var ganske modig som våget meg inn alene, men det blir med den ene gangen. Neste gang skal jeg ha noen med meg. 😉

 17. Du verden, alene har du gått opp de trappene?! Det er helt vanvittig å se hvordan maling på vegger forfaller.. får nesten lyst å «klø dem av»! Det er i det hele tatt veldig merkelig å se disse bygningene, at de bare forfaller slik. Godt du har fornuften i behold angående den badekåpen 🙂 A og B passet jo godt inn her, da de to nevnte blokkene A og B skal rives.. 🙂

  • Jepp, jeg gikk alene men burde absolutt hatt følge med noen… ikke minst hvis det skulle ha skjedd en ulykke. Man kan jo aldri være sikker med slike bygninger.

   Så var det kanskje meningen at jeg skulle gå glipp av starten på denne ABC-serien. Det kunne jo ikke passet bedre dette her. 😉

 18. Utrolig stilige bilder.. Har sett en som har vært og tatt bilder der i foto.no og har lurt på hvor de var tatt. Så for meg noe nedslitt fra østblokkland.. Innmari tøffe bilder.. Der skulle jeg gjerne vært og fotografert selv ja c»,) Flott tolkning 🙂

  • Det er ikke bare deg som forbinder bildene med noe fra østblokken. Flere av mine venner har vært inne på det samme. 😉

   Ser fram til neste besøk der inne, for det er utallige motiver som bare ligger å venter.

 19. Flotte bilder fra en plass med mye historie i veggene. Selv er jeg så heldig å bo 200 meter unna (luftlinje) så på den plassen har jeg vært mye. Har tatt noen bilder også om du har lyst til å se: http://www.flickr.com/photos/geiryk/

  • Så mange flotte bilder du har tatt der, og generelt også. Måtte jo titte litt rundt vet du. 😉
   Bildene dine fikk meg til å huske på at jeg snart må laste ned Topaz Adjust på permanent basis. Jeg går ut ifra at det er det filteret du har brukt på mange av bildene dine (eller et tilsvarende).
   Lastet det ned på prøve for en tid tilbake, og brukt på en fornuftig måte kan det gi flotte effekter! Liker også måten det får fram detaljene på.

   Det blir nok flere turer tilbake til dette stedet om ikke så lenge også, men som sagt.. da vil jeg ikke gå rundt der alene!

 20. Hei igjen,
  Nei jeg har ikke brukt noe plugin på dem. Farger og kontrast er fremhevet i Lightroom og så har jeg skarpet de opp i photoshop med Highpass-filter satt til layer mode ‘soft light’. Det er stort sett det hele ihvertfall på bildene fra sykehuset… =)

  • Hei igjen Geir.
   Jeg kan ikke særlig mye når det kommer til redigering i PS. Highpass-filteret har jeg for eksempel aldri testet ut. Bør nok finne ut av det også etter hvert, så tusen takk for inspirasjonen og “oppskriften”!!

   Min forrige kommentar var nok til å misforstå. Jeg siktet egentlig ikke til bildene fra sykehuset, men for eksempel landskapsbildene dine. Det var spesielt der jeg antok du hadde brukt Topaz Adjust eller et lignende filter.

 21. De SISTE bildene fra sykehuset må jeg legge til…

  • .. og jeg må legge til at jeg falt for bildene du har tatt i Vigelandsparken. Synes de ble skikkelig spennende. Kan du røpe hvordan du har fått til dette også? Hadde hatt veldig lyst til å lære akkurat det.
   De store skulpturene oppe ved Monolitten er noen utrolig flotte motiver. Når man virkelig SER på dem, oppdager man hvor mye liv disse steinblokkene har. Nesten ufattelig at det går an!

 22. På noen av de har jeg nok brukt diverse plugins men jeg kan ikke på stående fot huske hvilke jeg har brukt hvor osv… Jeg synes ikke Topaz Adjust gir den rette effekten på landskapsbilder men funker bedre på interiør og arkitektur (min erfaring) På landskapsbilder blir det for min del gjerne en kombinasjon av mange ting men den viktigste er nok i Lightroom (eller camera raw om du vil). Highpassfilteret finner du på menyen ‘filter’ – ‘other’ – ‘highpass’ og det funker slik at du lager en kopi av bakgrunnsbildet ditt (ctrl-J). Så velger du highpass-filteret og verdien du setter der må du prøve og feile litt med til du finner en passende verdi. Kommer litt an på bildestørrelse, oppløsning osv… Så skifter du ‘layer mode’ for den kopien av det opprinnelige bildet til ‘soft light’ eller ‘hard light’ dersom du ønsker masse oppskarpning. Så kan du alltids justere opacity på det layeret til du har et passende resultat 😉

  Vet ikke om dette ble noen god forklaring men jeg håper du forstår mer enn jeg klarte og forklare! (hørtes nesten ut som en politiker) =)

  • «Politikerforklaring» eller ikke, jeg tror jeg forstår det meste. Gleder meg til å prøve og feile. Tusen takk skal du ha!!
   Selv tar jeg ikke særlig mange landskapsbilder. Får liksom ikke dreisen på akkurat det. Derfor har jeg heller ikke brukt Topaz Adjust i den forbinelse. Testet det mest ut på bilder av bygninger osv, og da kunne det bli ganske så fint. 🙂

 23. En annen fin hdr plugin du bør prøve er LucisArt : http://www.lucisart.com/

  På bildene mine fra Vigelandsparken har jeg brukt B/W Conversion i Nik Colors Efex. Det er en fane der som heter ‘Dynamic Contrast’. =)

  • Alle tiders Geir!!
   Jeg skal teste ut LucisArt, og jeg skal se om jeg finner den B/W affæren. 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: